Vitamin ve mineral kaynağı sebzeleri tüketirken haşlama yöntemine sık sık başvuruyoruz. Bu aşamada bazen farketmeden besin değerlerini yok edebiliyoruz. Peki nerelerde hata yapıyoruz? Gelin sebzeleri haşlarken dikkat etmemiz gereken tüm püf noktaları öğrenelim.
EN SAĞLIKLISI BUHARDA HAŞLAMAK
Genel bir kural olarak, en az sürede, mümkün olan en düşük sıcaklıkta ve en az miktarda su ile pişirilen sebzeler besinler değerini korurlar. İşte bu yüzden buharda pişirmek çoğu sebzeyi kaynatmaktan daha iyidir.
NE KADAR İRİ PARÇALARSANIZ O KADAR İYİ
Sebzeleri haşlarken mümkün olduğunda iri iri kalmasını sağlayın.
HAŞLAMA SUYUNA TUZ EKLEYİN
Sebzeleri suya eklemeden önce bir miktar tuzu atarsanız hem dağılmadan haşlanmanırlar hem de daha lezzetli olurlar.
TENCERENİN KAPAĞINI KAPATIN
Sebzeleri ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatırsanız daha hızlı sürede haşlamalarını sağlarsınız.
UZUN SÜRE HAŞLAMAKTAN KAÇININ
Uzun süre haşlanmış sebzeler yumuşar ve lezzetini kaybederler. Patatesi 10 dakika, yeşil sebzleri 4 dakika, brokoli 3 dakika, karnabaharı 10 dakika haşlamak yeterlidir.
HAŞLADIKTAN SONRA HEMEN SÜZÜN SUDA BEKLETMEYİN
Sebzeler haşlandıktan sonra suda bekletmeyin. Süzüp kullanın.