"Yoğurt yapmak" zahmetli diye düşünüyorsanız ve hazır yoğurt almaya eliniz gidiyorsa sıkı durun! Tüm ön yargılarınızı silecek ve bu kadar kolaymışymış diyecekseniz. Taş gibi mayaladığınız yoğurdu yemelere kıyamayacaksınız bizden söylemesi:) Bir kere yoğurt mayalayıp o lezzete alışıktan sonra yoğurdunuz bitmeden mayalamak sizin için bir rutin olacak.
İŞTE YOĞURT MAYALAMAK İÇİN BİLMENİZ GEREKEN 10 PÜF NOKTASI
1- Sütün kalitesi önemli. Güvendiğiniz bir yerden çiğ süt bulmaya çalışın. Eğer bulamazsanız marketteki günlük sütleri tercih edebilirsiniz.
2- Sütü 15 dakika kaynatın. Satın altığınız sütü ara ara karıştırarak kaynatın. Fokur fokur kaynayınca sonra ocağın altını kısıp 15 dakika daha kaynatın.
3- Sıcaklık önemli. Yoğurt mayalama için en ideal sıcaklık 43 derecedir. Dereceniz yoksa serçe parmağınızı süte daldırdığınızda 6-7 saniye dayanabiliyorsanız mayalama derecesine gelmiştir.
4- Maya miktarı önemli. 1 litre süte 1 tatlı kaşığı ekşimemiş, sulu oymayan maya kullanın.
5- Mayayı homojen bir kıvama getirip sonra süte ekleyin. Bir kaseye mayayı alıp üzerine çok az sütten koyup homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Ardından karışımı süte yavaşça ekleyin.
6- Mayayı döktükten sonra tahta kaşıkla kısa süre karıştırın.
7- Oda ısısında mayalayacaksanız yoğurdun üzerine kalın battaniye veya örtü örtüp iyice sarın. Yazın 2 saat, kışın 4 saat bekletin.
8- Süre sonunda sadece örtüyü kaldırıp 2 saatte oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
9- Yoğurtları yavaşça buzdolabına koyun ve 1 gün hiç açmayın.
10- Yoğurdu tüketmeden önce bir miktar yoğurdu mayalık ayırmayı ihmal etmeyin:)
FIRINDA YOĞURT NASIL MAYALANIR? merak ediyorsanız bu tarifi tereddüt etmeden uygulayın..
- Tencereye 2 litre çiğ sütü (ya da günlük sütü) koyun.
- Süt fokur fokur kaynadıktan sonra ara ara karıştırarak 15 dakika kaynatın.
- Ocağın altını kapatıp biraz ılımaya bırakın.Dereceniz varsa 43 dereceye gelmesini bekleyin. Mutfak dereceniz yoksa da telaş etmenize gerek yok. Serçe parmağınızı sütün içine batırın, eğer 6-7 saniye boyunca sütün içinde yanmadan kalabiliyorsa sütünüz mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
- Bir kaseye 2 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt mayasını ekleyin. 5-6 yemek kaşığı sütten ilave ederek pürüzsüz kıvama getirin.
- Karışımı süte yavaşça dökün ve tahta kaşıkla karıştırın.
- Yoğurdu yapmak istediğiniz kaba bu karışımı dökün.(Cam kavanoz, tencere, toprak kaplar, borcam tarzı kapaklı kapları hepsi olur.)
- Fırını 45 derecede 5 dk ısıtın ve kapları içerisine koyun. Daha sonra fırını kapatın. Herhangi bir örtü, kapak vs örtmeden 7 saat boyunca fırını kesinlikle açmadan bekletin.
- Üzeri açık olacak şekilde yoğurtları yavaşça buzdolabına kaldırın. Yaklaşık 4-5 saat sonra kapağını kapatabilirsiniz.
- 1 gün beklettikten sonra yoğurtlarınız yemeye hazır.