Susuz, taş gibi yoğurt yapmanın 10 sırrı

Lezzetli ev yoğurdunu bir tadan bir daha vazgeçemez. Siz de evde kendi yoğurdunuzu yapmak istiyorsanız rehber niteliğinde bir yazı hazırladık.

"Yoğurt yapmak" zahmetli diye düşünüyorsanız ve hazır yoğurt almaya eliniz gidiyorsa sıkı durun! Tüm ön yargılarınızı silecek ve bu kadar kolaymışymış diyecekseniz. Taş gibi mayaladığınız yoğurdu yemelere kıyamayacaksınız bizden söylemesi:) Bir kere yoğurt mayalayıp o lezzete alışıktan sonra yoğurdunuz bitmeden mayalamak sizin için bir rutin olacak.

İŞTE YOĞURT MAYALAMAK İÇİN BİLMENİZ GEREKEN 10 PÜF NOKTASI

1- Sütün kalitesi önemli. Güvendiğiniz bir yerden çiğ süt bulmaya çalışın. Eğer bulamazsanız marketteki günlük sütleri tercih edebilirsiniz.

2- Sütü 15 dakika kaynatın. Satın altığınız sütü ara ara karıştırarak kaynatın. Fokur fokur kaynayınca sonra ocağın altını kısıp 15 dakika daha kaynatın.

3- Sıcaklık önemli. Yoğurt mayalama için en ideal sıcaklık 43 derecedir. Dereceniz yoksa serçe parmağınızı süte daldırdığınızda 6-7 saniye dayanabiliyorsanız mayalama derecesine gelmiştir.

4- Maya miktarı önemli. 1 litre süte 1 tatlı kaşığı ekşimemiş, sulu oymayan maya kullanın.

5- Mayayı homojen bir kıvama getirip sonra süte ekleyin. Bir kaseye mayayı alıp üzerine çok az sütten koyup homojen bir kıvam elde edene kadar karıştırın. Ardından karışımı süte yavaşça ekleyin.

6- Mayayı döktükten sonra tahta kaşıkla kısa süre karıştırın.

7- Oda ısısında mayalayacaksanız yoğurdun üzerine kalın battaniye veya örtü örtüp iyice sarın. Yazın 2 saat, kışın 4 saat bekletin.

8- Süre sonunda sadece örtüyü kaldırıp 2 saatte oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

9- Yoğurtları yavaşça buzdolabına koyun ve 1 gün hiç açmayın.

10- Yoğurdu tüketmeden önce bir miktar yoğurdu mayalık ayırmayı ihmal etmeyin:)

FIRINDA YOĞURT NASIL MAYALANIR? merak ediyorsanız bu tarifi tereddüt etmeden uygulayın..

  • Tencereye 2 litre çiğ sütü (ya da günlük sütü) koyun.
  • Süt fokur fokur kaynadıktan sonra ara ara karıştırarak 15 dakika kaynatın.
  • Ocağın altını kapatıp biraz ılımaya bırakın.Dereceniz varsa 43 dereceye gelmesini bekleyin. Mutfak dereceniz yoksa da telaş etmenize gerek yok. Serçe parmağınızı sütün içine batırın, eğer 6-7 saniye boyunca sütün içinde yanmadan kalabiliyorsa sütünüz mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir.
  • Bir kaseye 2 litre süt için 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt mayasını ekleyin. 5-6 yemek kaşığı sütten ilave ederek pürüzsüz kıvama getirin.
  • Karışımı süte yavaşça dökün ve tahta kaşıkla karıştırın.
  • Yoğurdu yapmak istediğiniz kaba bu karışımı dökün.(Cam kavanoz, tencere, toprak kaplar, borcam tarzı kapaklı kapları hepsi olur.)
  • Fırını 45 derecede 5 dk ısıtın ve kapları içerisine koyun. Daha sonra fırını kapatın. Herhangi bir örtü, kapak vs örtmeden 7 saat boyunca fırını kesinlikle açmadan bekletin.
  • Üzeri açık olacak şekilde yoğurtları yavaşça buzdolabına kaldırın. Yaklaşık 4-5 saat sonra kapağını kapatabilirsiniz.
  • 1 gün beklettikten sonra yoğurtlarınız yemeye hazır.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

KEŞFET