Tekirdağ köftenin özelliği nedir?
Bu köfte macun kıvamında, elastik yapıda bir köftedir. İçinde yumurta, salça, pul biber olmaz. Sinirsiz et kullanılır, uzun uzun yoğrulur ve mutlaka 1 gün dinlendirilir.
Tekirdağ köftenin yanına ne iyi gider?
Çiğden yapılan domatesli sirkeli bir acılı sos yanında mutlaka olur. Izgarada közlenmiş domates, biber ve tabiki de soğan piyazı ile yemelere doyulmaz.
Bugün sizlere usta şef Harun Usta'nın tarifini paylaşacağız.
TEKİRDAĞ KÖFTE TARİFİ
MALZEMELER
- 1 kilo kaburga ve but kısmından daha eti (sinirleri tamamen alınmış)
- 1,5 orta boy soğan
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4 diş sarımsak
- 3 dilim bayat ekmek
Sosu için;
- 1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
- 1 orta boy domates rendesi
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı sirke
YAPILIŞI
- Etleri sinirlerinden ayırıp iri iri parçalayın.
- Soğanın ve sarımsağın kabuğunu soyup ikiye üçe bölün.
- Ekmeği üzerine ekleyip hepsini birlikte çekin. Evde kıyma makineniz yoksa ayrı ayrı da yapabilirsiniz ama orjinali bu şekilde
- Tuzunu ve baharatlarını ekleyi macun kıvamına gelene kadar 10 dakika kadar yoğurun. Dilerseniz hamur yoğurma makinesinde de yoğurabilirsiniz.
- Köftenin üzerini kapatıp buzdolabında 1 gün dinlendirin.
- Ertesi gün tekrar 2-3 dakika daha yoğurun.
- Eliniz hafif ıslatarak ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ince uzun silindir şekli verin(İnegöl köfte gibi)
- İster mangalda ister tavada ister fırında pişirin.
- Sos için gerekli malzemeleri rondodan geçirip pişirmeden direk yanında servis edin.
Afiyet Olsun!
Tarifin videosu: