Herkes için yumurtanın ideal kıvamı farklıdır. Kimleri çok pişmiş, kimleri az pişmiş sever. Öncelikle yumurta haşlarken dikkat etmeniz gerekenler bir kaç püf nokta var onlara değinelim;
- Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yumurtaları haşlamayın. Oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
- Soğuk yumurtaları direk kaynayan suya atmayın. Bunun yerine cezveye yada uygun bir tencereye yumurtaları dikkatlice koyup üzerini geçecek kadar normal oda sıcaklığındaki sudan koyun.
Gelelim kaynama sürelerine;
Cıvık Yumurta
Yumurta kaynamaya başladıktan sonra 2 dakika süre tutun. Kaşık yardımıyla yumurtaları cezveden çıkarın ve kısa süreli musluğun altında tutun. Ardından yumurtalığa koyup çay kaşığıyıyla tepesini çatlatın ve çatlayan kısmın kabuklarını çıkarın. Tuz serperek çay kaşığıyla yiyin.
Rafadan Yumurta (Kaşık yumurta)
Yumurtanın beyazının pişmesini, sarısının hafif akışkan olmasını istiyorsanız kaynamaya başladıktansonra 3 dakika sonra ocağın altını kapatın. Kaşık yardımıyla yumurtaları cezveden çıkarın ve kısa süreli musluğun altında tutun.
Kayısı Kıvamında Yumurta
En çok tercih edilen yumurta haşlaması şeklidir. Yumurtanın beyazı tam pişer ama sarısı akışkan değildir ama yumuşak bir kıvamdadır. Bunun için 4 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır.
Katı yumurta kaç dakika pişer?
Yumurtanın sarısının da beyazının da tam pişmesini istiyorsanız 8 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır.
DAHA UZUN SÜRE PİŞERSE
Yumurtayı 12 dakikadan fazla pişirseniz yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşilimsi bir renk oluşur. Bu da yumurtanın besleyici değerinin azaldığı anlamına gelir.