Kek, evlerimizde en çok yapılan lezzetlerden olsa da her zaman mükemmel sonuçlara ulaşmayabiliyoruz. "Kekim kabarmadı, içi oturdu kaldı, üzüm gibi malzemeler dibe çötü, hamur gibi oldu" dediğimiz oluyor. Bu yazımızda sizleri kek ustası yapacak püf noktaları açıklıyoruz. Bundan sonra kek sizden sorulacak! İşte kek yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktaları...
PUF PUF KABARAN KEK YAPMANIN SIRLARI
1- Malzemelerin oda ısısında olması önemli: Yumurta, süt, yoğurt gibi temel malzelemeleri kek yapmadan en az 15 dakika önce buzdolabından çıkarın ki oda sıcaklığına gelsin.
2- Göz kararı yerine ölçülere birebir uyun: Kek malzemelerindeki ölçülere harffiyyen uymak işin en önemli kısmı.
3- Mikserin ucu, çırpma teli ve karıştırdığınız kabın kuru olmasına dikkat edin.
4- Şeker ve yumurtayı mikserle 5 dakika çırpın. Mükemmel kekin sırrı şekerin tamamen erimiş olmasıdır. Bu nedenle kek yapımına şeker ve yumurtayı çırpmakla başlayın ve diğer malzemeleri ekledikten sonra kesinlikle şeker eklemeyin.
5- Katı malzemelerin elenmesi önemli. Un, kabartma tozu gibi katı malzemeleri eleyin. Bu sayede daha puf puf kekiniz olur.
6- Katı malzemeleri ekledikten sonra kesinlikle uzun uzun mikserle çırpmayın. En fazla 1 dakika düşük devirde çırparak homojen bir kıvam elde edin.
7- Eğer kekinize kuruyemiş, damla çikolata veya meyve parçacıkları ekleyecekseniz en son ekleyin ve çırpmadan sadece spatula ile karıştırarak hamura karıştırın.
8- Kalıbınınızı tereyağı ile yağlayıp çok az un serpin. Daha sonra kalıbı ters çevirerek fazla ununu silkeleyin. Bu sayede kekiniz kalıptan kolayca çıkar. Kalıp kullanmayacaksanız sadece yağlı kağıt yerleştirip yağlama ve unlama zahmetinden kurtulabilirsiniz:)
9- Kek hamurunu bekletmeden pişirin.
10- Fırını önceden ısıtın. (Tarifte aksi belirtilmedikçe 175-180 derece kek için idealdir). Daha yüksek derecelerde kekin içi pişmez ve kenarları yanar.
11- Keki fırına koyduktan sonra ilk 20 dakika fırının kapağını açmayın.
12- Fırından çıkarmadan önce mutlaka kürdan testi uygulayın. Kürdan temiz çıkıyorsa kekinizin içi pişmiştir.
13- Pişen keki sıcakken kesmeyin, hamurlaşmasın. 10 dakika kadar oda sıcaklığında ılımasını bekleyin. Daha sonra kalıptan çıkarın ve dilimleyin.
KALIPTA PAMUK KEK TARİFİ
- 4 adet oda sıcaklığında yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1.5 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı dolusu nişasta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 adet limonun kabuğu rendesi
- Çeyrek limonun suyu
Derin bir kabta yumurtayı ve şekeri mikserle 5 dakika çırpın. Üzerine yağı, sütü, limon kabuğunu ve limon suyunu ilave edin. Unu, nişastayı, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek karışıma ilave edin. 1 dakika düşük devirde çırpın. Kek kalıbını tereyağı ile yağlayın. Bolca susam dökebilirsiniz, ters çevirince çok güzel görünecektir. 180 derecede ortalama 45 dakika kontrollü pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.
BOL SOSLU ISLAK KEK TARİFİ
- 5 adet oda sıcaklığında yumurta
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1.5 paket kabartma tozu
- 3 yemek kaşığı kakao
Sosu için;
- 1 çay bardağı şeker
- 1.5 su bardağı süt
- 1 küçük çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı kakao
- 80 gr çikolata (Yoksa 1 yemek kaşığı kahvaltılık sürülebilir çikolata da olur)
Karıştırma kabına şekeri ve yumurtayı ekleyip 5 dakika mikserle yüksek devirde çırpın. Ardından yağı ve sütü ekleyip çırpmaya devam edin. Unu, vanilyayı, kabartma tozunu ve kakaoyu eleyerek karışıma ilave edin ve 1 dakika çırpın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40 dakika kadar kontrollü pişirin. İlk 20 dakika fırının kapağını asla açmayın. Sosu için tencereye şekeri, sütü, sıvı yağı ve kakaoyu koyup tel çırpıcı ile çırpın. Orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.Kaynayınca ocağın altını kapatın ve çikolatayı ekleyip çikolata eriyene kadar karıştırın. Keki fırından çıkardıktan 10 dakika sonra sıcak sosu dökün. Tamamen soğuduktan sonra dilimleyip servis edebilirsiniz.