Tam bir vitamin deposu olan barbunyanın kan şekerini dengelemekten kap sağlığına sayısız faydaları vardır. Zengin lif içeriğiyle kilo vermeyi hızlandırır ve diyet listelerinde de sıklıkla yer alır. Barbunya en çok zeytinyağlı olarak tüketilir. İşte severek tüketeceğiniz zeytinyağlı barbunya tarifi, gerekli malzemeler ve püf noktaları...
ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA TARİFİ
MALZEMELER
- 500 gram ayıklanmış taze barbunya (Buzlukta ise çözdürmeden direk kullanabilirsiniz)
- 1 çay bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı şeker
- Tuz
YAPILIŞI
- Barbunyayı tencereye alıp üzeri bir parmak geçecek kadar su koyun. Yaklaşık 15 dakika kaynatın. Barbunyalar çok yumuşamamalı, yoksa dağılır.
- Haşlanan barbunyaları süzün.
- Başka bir tencereye yemeklik doğradığınız soğanı ve 1 çay bardağı suyu ekleyip 5 dakika kadar soğanları suda pişirin. (Yöntem ilginç gelebilir ama mutlaka deneyin, en sağlıklı pişirme yöntemi bu)
- Suyu tamamen çekince salçayı ve zeytinyağını ekleyip 2-3 dakika kavurun.
- Küp küp doğradığınız patatesi, havucu ilave edin. İnce doğranmış sarımsağı da ekleyip 3-4 dakika kavurmaya devam edin.
- 2 su bardağı kaynar suyu, tuzu ve şekeri ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika sonra barbunyaları ekleyin.
- Ocağın altını kısıp tüm sebzeler bitene kadar pişirin.
- Ara ara suyunu kontrol edin.
- Pişen barbunyaları ister ılık ister soğuk servis edebilirsiniz.
- Üzerine dilerseniz ince kıyılmış maydanoz serpebilir, limon sıkabilirsiniz.
Afiyet Olsun!