Adet Kanamasi (Regl) Nedir? Normal Adet Kanaması Nasil Oluşur?

Vücudumuzun ahenk içinde çalıştığı çok özel durumlardan bir tanesidir adet görmek. Halk arasında ay başı olarak anılsa da tıp dünyasında bilinen adı menstrüasyondur. Peki adet nedir? Adet kanaması nasıl oluşur? Sağlıklı adet nasıl olur? Adet belirtileri nelerdir? İşte cevapları...

Adet dönemi ortalama 12- 13 yaş gibi ergenlik döneminde başlayıp menopoza kadar devam eden fizyolojik bir süreçtir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr.Kağan Kocatepe adet döngüsünü şu şekilde tanımlamaktadır: Adet döngüsü son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder. Herkeste düzen değişmekle beraber 28 günde bir düzenli şekilde görülür. 21 ile 35 gün arası normalin alt ve üst sınırlarıdır. Her döngüde adet kanaması ortalama 4 gün devam eder 7 güne kadar normaldir. Adet döneminde 20 - 80 mililitre arasında kan kaybedilir.

ADET KANAMASI NASIL OLUŞUYOR?

Adet döngüsü hormonlar tarafından düzenlenir. Döngü beyinde hipofiz bezinden salgılanan FSH(folükül uyarıhı hormon) ve LH (luteinizan hormone) ile başlar. Bu hormonlar yumurtalıklara ulaşır ve yumurta rezervinde bulunan folükülleri uyarır. En sağlıklı olan folükül yumurtalıktan çıkarak rahime gitmek için yola çıkar, fallop tüplerine atılır. Bu arada yumurta östrojen salgılayarak rahim iç duvarını kalınlaştırmaya başlar. Bebek için yatak hazırlıyor gibi düşünebiliriz. Yumurta fallop tüplerindeyken 24 saat içinde spermle karşılaşırsa ve döllenme gerçekleşirse gebelik meydana gelir. Eğer ki gebelik gerçekleşmezse salgılanan östrojen azalır, progesterone artar. Böylece bebek için hazırlanmış olan kalınlaşmış rahim iç duvarı dökülerek kanama oluşur. Bu kanama adet kanamasıdır.

REGL BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Karın ağrısı
  • Kasık ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Gerginlik, sinirlilik gibi ruh hali değişiklikleri
  • Memelerde hassasiyet, şişlik
  • Sürekli tatlı yeme isteği

"Regl Takvimi Nedir? Adet Takvimi Nasıl Kullanılır?" başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KEŞFET