Topuk çatlakları hangi vitamin eksikliğinden olur?

Topuk çatlakları; çok sıcak duş almak, sert sabunla yıkamak, yanlış ayakkabı seçimi, uzun süre ayakta durmak gibi pek çok sebepten oluşan bir sağlık sorunudur. Topuk çatlaklarını gidermenin yolu bu sebeplerin ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Bunlardan biri de vitamin eksikliğidir. Peki topuk çatlakları hangi vitamin eksikliğinden olur?

Cildiniz iç sağlığınızın bir yansımasıdır. İhtiyacınız olan temel vitaminleri yeterince almıyorsanız, cildinizin donuk, kuru ve erken yaşlanmasına daha yatkın olabilir. Bazı durumlar çoğu zaman cildinizin pul pul dökülmesine veya çatlamasına neden olmaktadır.

Pürüzsüz, yumuşacık, sağlıklı topuklar için aşağıdaki 3 temel vitamin önemlidir.

E VİTAMİNİ

E vitamini, cilt yapısını koruyan en önemli vitaminlerden biridir. Sabah'ta yer alan habere göre; E vitamini eksikliği topukların, el içinin, dirseklerin ve dizlerin kurumasına neden oluyor. Buğday tohumu yağı, fındık yağı, ayçiçek yağı ve badem yağı , ay çekirdeği, badem-fındık-çam fıstığı, avokado, somon gibi besinleri beslenmenize dahil ederek daha sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.

B3 VİTAMİNİ

Niasin olarak da bilinen B3 vitamini bir antioksidan olup, bu da vücudunuzdaki serbest radikallerle savaştığı anlamına gelir. Yeterli B3 vitamini almadığınızda, pellegra adı verilen bir durum oluşma olasılığı yüksektir. Pellagra'nın semptomlarından biri de topuklarınız da dahil olmak üzere vücudunuzun bazı bölgelerinde gelişebilen kuru ve pullu cilttir. B3 vitamini kaynağı olarak tavuk eti, sığır eti, ton balığı, somon, hamsi, esmer pirinç, avokado, mercimek sayılabilir.

C VİTAMİNİ

L-askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, vücudunuzun bir protein olan kolajen yapmasına yardımcı olur. Vücudunuz, çevresel hasarlardan korumak için cilt hücrelerinizde büyük miktarda C vitamini depolar. C vitamini cildinizin nemi korumasına yardımcı olduğundan, yeterince alınmaması, topuklarınız dahil cilt hücrelerinizde dehidrasyona ve kuruluğa neden olabilir. C vitamini kaynağı olarak kırmızı ve yeşil biber, kivi, brokoli, çilek, portakal, brüksel lahanası, lahanayı sayabiliriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Topuktaki çatlaklar neden olur? Topuk çatlağı için ne yapılır?

KEŞFET