Ateşli havale (Febril konvülziyon) nedir? Hangi yaş aralığında görülür?
Ateşli havale sıklıkla 3 ay – 5 yaş arası çocuklarda ateşle beraber görülen kasılmalardır. Halk arasında ateşli havale olarak bilinen bu nöbetlerin tıptaki ismi febril konvülziyondur. En sık sebebi kulak ve boğaz enfeksiyonudur. Sabahın haberine göre Pediyatri uzmanı Dr.İsmet Gebeşoğlu 5 yaş altında febril konvülziyon geçirme sıklığını %2 ile %5 arasında olduğunu ifade ediyor. Adeta ailelerin korkulu rüyası haline gelen nöbet tablosunda bebekte ateşle beraber kollarda ve bacaklarda kasılmalar ve bilinç kaybı olmaktadır. Bu kasılmaların ve nöbetin asıl sebebi beyinde bir sinir hücresi bölgesinden kaynaklanan anormal elektriksel deşarjdır.
Ateşli havale temelde 2 ye ayrılmaktadır.
- Basit havalede ;nöbet 15 dakikadan kısa sürer ve 24 saatte 1 kez yaşanır.anne ya da babanın bebekliğinde benzer bir öykü genellikle vardır. Bu tipteki havalelerde daha az korkmak gerekir çünkü kalıcı hasar genellikle oluşmaz.
- Komplike havalede ise nöbet 15 dakikadan uzun sürmüş ve 24 saat içinde de tekrarlamıştır. Havale sonrasında tek taraflı kol, bacak göz gibi organları etkileyen his kusuru ya da kuvvet kaybı meydana gelir. Bu tip havalede ekstra inceleme gerekebilir. Mutlaka çocuk doktorunuza detaylı bilgi vermelisiniz.
ÇOCUĞUM ATEŞLİ HAVALE GEÇİRİYOR NE YAPMALIYIM?
Nöbet geçiren çocuğunuzu farkettiğiniz an sakın telaşlanmayın, sakin kalmaya çalışın. İlk defa böyle bir olay yaşıyorsanız bu zor olabilir ama çocuğunuzun sağlığı için soğukkanlı kalmanız çok önemli. Nöbeti sırasında çocuğunuzun güvenliğini sağlamalısınız. Çocuğunuzun istemsiz kasılmaları sırasında etrafında bulunan ona zarar verebilecek sert cisimleri uzaklaştırın. Çocuğu sarsmayın ya da elini kolunu tutarak nöbetini durdurmaya çalışmayın. Güvenli bir zemine alarak başını hafif yana çevirin ve hava yolu açıklığını sağlamaya çalışın. Havalenin ne kadar sürdüğünü belirlemeye çalışın. Havale sonrası uyku hali olacaktır. Bu aşamada yapabileceğiniz en önemli şey çocuğunuzu olabilecek en hızlı şekilde en yakındaki sağlık kuruluşuna ulaştırmak olacaktır. Bu arada eğer evinizde varsa ateş düşürücü fitil uygulayabilirsiniz. Bu süreç çk kıymetlidir. Hızlı karar verip hızlı hareket etmelisiniz. Kararsızlık size sadece zaman kaybettirir.
Pediyatri uzmanı Dr. Osman Gönülal konu ile ilgili “Ateşli havalelerin %30 unun tekrarladığını, ateşli havale geçiren her 100 çocuktan 95-96 sının apilepsi tanısı almayacağınız ve 6 yaşından sonra da tekrarlamayacağını ifade ediyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.