Bebeğimin ateşlendiğini nasıl anlarım? Bebeğim ateşlendi ne yapmalıyım?

Bebeğimin ateşlendiğini nasıl anlarım? Bebeğim ateşlendi ne yapmalıyım?
Çocuğu olan anne ve babaların en korktuğu şeylerden biridir ateş. Aile yüksek ateş ölçtüğü zaman hemen telaşa kapılır ve pek çok yöntem dener. Yazımızda ateş nasıl ölçülür? Yüksek ateş nedir? Ateş ne zaman tehlikelidir? sizler için derledik.

Ateş normal olan vücut ısısının yükselmesine bağlı ortaya çıkar. Vücuda giren bakteri ya da virüse karşı bağışıklık sisteminin verdiği doğal bir yanıttır. Çok yüksek derecelere çıkmadığı sürece ateşten korkmamak gerekir. Dikkatlice kontrol altına alınabildiği sürece aslında bir savunma mekanizmasıdır. Bebeklerde ve çocuklarda görüldüğü zaman aileleri çok korkutur.

Çocuğunuzun ateşli olduğundan şüphelendiğinizde ateş ölçer ile kontrol etmeniz gerekir. Ağızdan 37.5, makattan 38.5 ve kulaktan 38 derecenin üzerindeki değerler ateş olarak kabul edilir. Genellikle bakteriyel ya da viral hastalıklarda ateş yükselir. Bunlar dışında bebeklerde en sık sebeplerden birisi diş çıkarma dönemleridir. Çok fazla sıvı kaybı yaşanmasına sebep olan aşırı kusma ya da ishal durumunda da ateş görülebilmektedir. Eğer ki bebeğiniz aktifse, oyun oynuyor,yiyip içebiliyor ve nefes alışverişinde bir problem yoksa çok korkmanıza gerek yoktur. 0-3 ay arası bebeklerde diğer şikayetlerin olup olmadığına bakılmaksızın yüksek ölçülen tüm ateş değerlerinde doktora başvurulması gerekir.

ATEŞ NASIL ÖLÇÜLÜR? EN DOĞRU ÖLÇÜM NASIL OLMALIDIR?

Ateş ölçmenin farklı pek çok yöntemi vardır. Bu yöntemlerden herhangi biri ile ölçüm yapabilirsiniz. Koltukaltı ölçümler diğer yöntemlere göre 0.5 derece daha düşüktür.

Makattan yapılacak ölçüm çocuklar tarafından biraz zor tolere edilen yöntemdir ama daha net sonuç verecektir.bu yöntem 4 yaşına kadar kullanılabilir. Kulaktan yapılacak ölçümler daha küçük bebekler için en ideal ölçüm yöntemidir. Koltukaltı ölçüm daha sık uygulanır ama çok hareketli çocuklarda biraz zor uygulanabilir. Koltukaltıdan ölçüm yaparken koltukaltının kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Son dönemlerde daha popüler olan alından ateş ölçme ise kullanım kolaylığı nedeniyle çok tercih ediliyor.alın terliyse ya da ıslaksa hatalı sonuçlar verebilir.

Ateş takibi yaparken mutlaka her ölçümde aynı yöntemi kullanarak kıyaslama yapmalısınız. Bu size daha doğru bilgiler verecektir.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?

Bebeğinizin genel durumunu gözlemeniz önceliğiniz olmalıdır. Eğer ki bebeğinizin genel durumu düşkün, yeme içme zayıflamış, ateşliyken bilinç bulanıklığı yaşıyorsa, 40 derecenin üzerinde ateş olmuşsa durum ciddiyet arz eder. Hiç vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.

Bebeklerde ateşten korkma sebebimiz aslında ateşin kendinden ziyade oluşturabileceği yan etkilerdir. Çok yüksek ve kontrol altına alınamayan ateş durumlarında halk arasında havale olarak bilinen nöbet görülme riski söz konusudur. Daha öncesinde nöbet geçirme hikayesi olan bebeklerde ateş evde kontrol altına alınamıyorsa bekletilmeden doktora gidilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet