Bebekler ne zaman yürümeye başlar?

Bebekler ne zaman yürümeye başlar?
Bebeklerini heyecanla kucaklarına alan anne babalar, aynı heyecanı bebek gelişiminin her aşamasında yaşarlar. Bebek gelişimi ile ilgili bilgileri merakla araştırırlar. Yeni doğmuş bebekler gelişim sürecinde dönme, oturma, emekleme, yürüme gibi becerileri genellikle sırasıyla gerçekleştirir. Peki bebekler ne zaman yürür? Bebeklerin yürümesi nasıl teşvik edilir? İşte merak ettikleriniz.

Öncelikle ebeveyn olarak aklınızdan çıkarmamnız gereken bir konu var; her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Bebeğinizin size doğru ilk adımlarını görmeyi, hatta işten geldiğinizde koşarak boynunuza sarılmasını izlemeyi büyük bir heyecanla bekliyor olabilirsiniz. Bu zaman aralıkları bebekten bebeğe elbette ki değişecektir.

Bazı bebekler yürüme döneminden önce emekler. Emeklemek yürümeye geçiş döneminde bir alıştırmadır. Emekleyerek ev içinde hareket etmeye başlayan bebeğiniz için artık hayat çok daha eğlenceli ve keşfedilebilir bir yerdir. Bebekler genelde 6-9 aylık olduklarında emeklemeyi öğrenir. Önceleri sürünerek olan bu emekleme hareketi her bebekte farklı bir stile dönebilir. Emeklemeyi öğrenen ve hızlı hareketlerle emekleyen bebekler ihtiyaç duymadıkları için geç yürüyebilirler. Bazı bebekler ise hiç emeklemeden direk yürür. Bu iki durum da son derece normaldir.

Yürümenin başlangıcı bebekler için ortalama 9-18 ay arasında beklenir. En sık 12-15 ay arasında yürümeye başlarlar. Bebeğiniz ayakta duruyorsa ilk adımlar yakın demektir. Bebeğinizin erken ya da geç yürüyor olması zekası ile ilgili bir durum değildir. Kaba motor beceriler bebekler arasında farklılık gösterebilir.

Yürümede bebeğinizin cesaretlendirilmesi çok önemlidir. Bu aşamada çok korumacı ebeveynlerseniz bilmenizi isteriz ki bebeğiniz için çok da iyi bir tutum sergilemiyorsunuz. Bebekler yürümeyi düşe kalka öğrenirler. Evinizi ve yaşam alanınızda bebeğiniz için gerekli güvenlik önlemlerini mutlaka almalısınız.

Bebeğinizin otururken sürekli istediklerini önüne koymanız onun geç yürümesine sebep olabilir. Onun hareketini teşvik etmek için en sevdiği eşya ve oyuncaklarını bilinçli bir şekilde bebeğinizden uzağa koyup ona ulaşması için heveslendirmelisiniz.

Bebeğinizin ayakta dengede durması için oyunlar oynayabilirsiniz. Onunla yere oturarak, elinden destek verip, ayağa kalkmasını sağlayın. Sonra ellerini yavaşça bırakarak ayakta dengede kalabildiğini ona hissettirin. Bu dengede kalma süresi zaman içinde artacaktır.

Ev içinde ilk adımlarını atacağı süreçte patik ya da ayakkabı giydirmeyin. Bebekler ayak tabanlarındaki kavrama ile yürümeyi öğrenir, unutmayın.

Yürümeyi destekleyen yürüme arkadaşı edinebilirsiniz.

Evinizde bebeğinizin kendi başına hareket ettiğini görebileceği parkurlar oluşturun. Birbirine yakın mesafede koyacağınız eşyalar arasında bebeğinizin yapacağı yürüme egzersizleri onu daha da cesaretlendirecektir.

Bebeğinizin yürümesi eğer ki 16-18 ay sonrasında hala başlamamışsa, ayakta durmakta güçlük çekiyorsa ve başka motor becerilerinde de gerilik söz konusuysa mutlaka doktora başvurmalısıınız. Bazı kas hastalıkları, vitamin eksiklikleri, kalça-ayak-bacaktaki anatomik bozukluklar da yürümede gecikmeye neden olabilir. Mutlaka doktorunuzdan görüş almalısınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet