Çok gazlı bebeğim var ne yapmalıyım? Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?
Bebeklerde uzun süren, gaz ağrısına bağlı ağlama krizlerine kolik denir. Genellikle 2. 3. Haftalardan sonra başlar ve ortalama 3 ay sizinle beraberdir. Bu kriz anlarında ebeveynler ne yapacağını şaşırıp yeni çözümler aramaya çalışır. Siz de bebeğinizi sakinleştirmekte güçlük çekiyorsanız uygulayabileceğiniz birkaç etklili yöntem var aslında.
- En öncelikle kendinizi suçlamayın. Kendinize hep şu telkinde bulunun “Geçecek annesi”
- Bebeğinizii kucağınıza alıp gezdirebilirsiniz. Kucağa alışır mı endişesi yaşamayın. Minicik bebeğinizin size ihtiyacı var.
- Ortamın sesini, ışığını azaltın. Bebeğinize anne karnındakine yakın bir ortam hazırlamaya çalışın. Sessiz, sakin ve loş bir ortam.
- Beyaz gürültü denilen elektrik süpürgesi, saç kurutma makinesi sesleri gibi seslerden yardım alabilirsiniz.
- Bebek arabasında gezdirebilirsiniz.
- Salınarak bebeğinize onu rahatlatacak, sakinleştirecek ninniler söyleyebilirsiniz. Rahatlatıcı, hafif müzikler dinletebilirsiniz.
- Karnına ılık havlu koyabilirsiniz. Sıcak havlu koymayın dikkat edin ısısına.
- Karnına yağlarla masaj yapabilirsiniz
- Ilık duş aldırmak da güzel bir fikir
- Kiraz çekirdekli patikler kullanılabilir. Isıtılıp ayaklarını sıcak tutması için.
- Baktınız hiçbirinden sonuç alamadınız bebeğinizi arabaya bindirip biraz turlayın.
Ama baktınız ki bebeğiniz tüm bunlara ragmen rahatlamadı, çok uzun ve herzamankinden daha farklı ağlıyor ise doktorunuza gidip muayene edilmesi gerekebilir. Anormal birşey görürse tedavisini verecektir.
BEBEKTE GAZ MASAJI NASIL YAPILIR?
Bebeğiniz için yapacağınız gaz masajı sürekli yatan bebeğinizin gazını kolayca atabilmesine destek olacaktır. Doğum koçu Ayşe Öner’in bebekler için önerdiği egzersiz ve gaz masajı hareketlerini günlük rutininiz haline getirdiğiniz taktirde bebeğinizde çok işe yaradığını göreceksiniz. Gelelim gaz masajı manevralarına;
- Bebeğinizin karnı çok gerginse ellerinizi hızlıca birbirine sürtüp ısıtarak bebeğinizin karnına koyup hafif hafif bebeğinizle temas kurabilirsiniz. Sıcak sayesinde spazm açılmaya başlayacaktır.
- Masajı daha rahat yapabilmek için yağlar kullanılabilir. İlk manevra su değirmeni hareketi; ince bağırsaktaki gazı hedeflediğimiz hareket. Göğüs kafesinin alt kısmından kasıklara doğru elimizi hafif bastırarak yaptığımız sıvazlama hareketidir. İki elinizle sırayla yapabilirsiniz. Sonra bebeğin bacaklarını dizlerinden karnına doğru iterek karnını sıkıştırıp anüsü kolay açıp gazı atmasını sağlıyoruz.
- İkinci marevrada ise kalın bağırsaktaki gazı hedefliyoruz. Karın üzerinde saat yönünde elinizi hafifçe bastırarak daireler çizilmeli. 6 7 kere bu hareket tekrarladıktan sonra tekrar bacaklardan dizleri karnına doğru itekleyerek gazı atmasını sağlamalısınız.
- Sonrasında barsakları esnetme manevrasına geçiyoruz.Eller açık halde iki baş parmağınızı göbek üzerinde birleştirip parmaklar karın yanlarına doğru çekilir. hafif bastırarak 6 7 kere tekrarlanır. Sonra dizler karna doğru itilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.