Düz taban ayak nasıl olur? Düz taban ayak nasıl düzelir?

Düz taban ayak nasıl olur? Düz taban ayak nasıl düzelir?
İnsan hayatı boyunca ortaya çıkabilen bazı sağlık sorunları hayat kalitesini ciddi oranda azaltabilir. Günlük hayatta hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Bu sağlık sorunlarından en sık görülenlerden birisi de düztabanlıktır. Peki “düztabanlık nedir?” “Düz taban olan bebek nasıl anlaşılır?” “Bebeklerde düztaban neden olur?” “Düztaban egzersizle düzelir mi?” Gibi merak edilen soruların cevaplarını aramaya geldik.

Pes planus, halk arasındaki ismi ile düztabanlık ayağın uzunlama arkının azalması ya da kaybolmasına bağlı olarak içe basmadır. İlk adımlarını atan bebeğiniz henüz yürümeyi yeni öğrendiği dönemde içe basarak yürüyebilir. Bu gayet doğaldır. Çünkü bebeklerdeki eklem yapıları, kemikleri, kasları, tendonları oldukça yumuşaktır ve bu içe basmalar gerçekte olmayan bir düztabanlık oluşturabilir. Zamanla bu ayaklardaki içe basmalar düzelir. Genellikle 6 yaş civarı bu düztabanlık durumu %90 çocukta düzelir.

Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Hakan Özsoy günümüz şartlarında düztabanlığın bir hastalık olmadığını, muayene sonucunda eğer ki her yöne hareket esnekse çocuklara verilecek ayak egzersizleri ile bu sorunun halledilebileceğini ifade ediyor.

Bebeğimin düztaban olup olmadığını nasıl anlarım?

Bunu anlamanın birkaç basit yolu var. Bebeğinizin ayak bileği eklemi yukarı aşağı yönde ve içeri dışarı yönde rahat hareket edebiliyorsa korkulacak bir durum genellikle yoktur. Ayak bileği hareketlerinde kısıtlılık varsa, hareketler rahatlıkla yapılamıyorsa o zaman düztabanlık olabilir.

Düztabanlığı anlamanın en iyi yolu banyoda bebeğinizin ayakları ıslakken düz bir zemine bastırmaktır. Çıkan şekil size ipucu verecektir.

Ayak arka kısmında, topuk üzerinde bulunan Aşil tendonunda bir sertlik varsa ki bu tendon tüm vücut ağırlığını taşımada çok önemlidir, bu da bebeğin ayak hareketlerini rahatlıkla yapamamasına neden olabilir. Bu belirtileri farkettiğinizde doktorunuza danışmanızda fayda vardır. Fizik tedavi uzmanlarının size önereceği bazı egzersizlerle bu sorunlar rahatlıkla çözülebilir.

Ne zaman doktora başvurmalıyım?

Eğer ki çocuğunuz yürürken ayağında ağrı çektiğini söylüyorsa, ayakkabısının iç kısmında aşınmalar oluşuyorsa, ayak iç kısmında sıklıkla tekrarlayan yaralar varsa, ayak bileği eklem hareketlerinde kısıtlılık farketmişseniz, ayakta ya da otururken ayak kavsi oluşmuyorsa mutlaka muayene edilmesi için doktora başvurmalısınız. Muayene sonucunda yumuşak düztaban mı sert düztaban mı anlaşılabilir. Sert düztaban varlığı tespit edildiği durumlarda ileri tetkik ve tedavi gerekebilir.

Özellikle aşil tendon gerginliği tespit edilen çocuklarda tendonları germ eve güçlendirme egzersizleri oldukça fayda sağlayacaktır.

Sert düztabanlarda egzersiz ve ortopedik ayakkabılarla tedavi başarısız olursa cerrahi tedaviler gerekebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet