Sinirli çocuğu sakinleştirmek için ne yapmalı?

Sinirli çocuğu sakinleştirmek için ne yapmalı?
Anne babaların belki de en çok zorlandıkları konulardan birisi çocukların inatlaşmasıdır. İnatlaşan çocuk anne babayı dinlemez ve istediklerini ağlayarak yaptırmaya çalışır. Çocuğunuzun inatlaşmasının altında yatan sebebi bilmek ve sağlıklı yollardan iletişim kurmak için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Çocuklar 1 yaşından sonra kişilik özelliklerini gösteren hareketler sergilemeye başlarlar. Artık bir birey olma yolunda minik adımlarla ilerleyen çocuklar, biraz genlerinin etkisiyle biraz da çevrenin etkisiyle yeni davranışlar ortaya koyarlar. Bazı çocuklar içine kapanık, bazıları çok hareketli bazıları konuşkan bazıları ise hırçın olur. Hırçınlık dediğimizde inat etme, ağlayarak her istediğini yaptırma, ağlama krizleri, saldırganlık, eşyalarına zarar verme gibi davranışlardan bahsedebiliriz.

Çocuğunuz hırçın ve sinirli davranıyorsa altta yatan sebebini anlamaya çalışın. Bunun sebebi çevrelerinde dikkate alınmamaları ya da aile bireylerinin çocuğa olumsuz örnek olmuş olması olabilir. Çocuk kendini farklı şekilde ifade etmeyi bilmiyor olabilir. Ailede anne ya da baba katı kurallar koyuyor ve baskı ile çocuğu korkutuyorsa bu durumda da çocuklar öfke olarak tepki verebilir.

Öfke anında ne yapmalısınız?

Çocuğunuz sinirli ve öfkeli olduğunda siz sakin kalmaya çalışın. Ani şekilde tepki verip sizin de bağırmanız olayı yatıştırmayacak aksine daha da gerecektir. Çocuğunuzun bağırmamasını istiyorsanız siz de ses tonunuzu alçaltın, yükseltmeyin.

Çocuğunuzu sakince dinleyin. Konuşmasının bitmesini bekleyin.

Yapacağınız en doğru davranış aldırış etmemek ve olay hiç olmamış gibi davranmaktır.

Çocuğunuzun neye sinirlendiğini gözlemleyin. Ortadan kaldırabileceğiniz bir sebepse ortamdan uzaklaştırın.

Ağlayarak istediklerini yaptırmaya çalışan çocuğunuzun isteklerini o an yapmayın. Ağlama ve saldırganlığı istediklerini yaptırmada aracı olarak kullanmayı öğrenmesine izin vermeyin

Saldırgan davranışları kesinlikle dayak ile cezalandırmayın. Dayak çocukta düşmanca duyguların oluşmasına neden olur.

Çocuk sinirliyken ve öfkeliyken konunun üzerine fazla konuşmayın, bunun için sakinleşmesini bekleyin. Sakinleştikten sonra da yaptığı hareketin yanlış olduğu ona güzellikle anlatın.

Kızgınlık ve kriz anlarında çocuğa farklı alternatifler sunabilirsiniz. O anda dikkati farklı yöne çekilerek kızgınlık duyguları kontrol altına alabilirsiniz.

Çocuğunuza öfkenin de bir duygu olduğunu anlatın. Önce bu duyguyu kavrayıp öğrenecek sonra ise onunla başetmeyi.

Öfke anında çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirin. Yalnız başına bırakmak doğru bir tercih olmayacaktır. Çocuğunuzda sadece hayal kırıklığı yaratacaktır.

Çocuğunuza öfke ve şiddet içeren dizi, film ve oyunlardan uzak tutmaya çalışın.

Dışarda parkta bahçede vakit geçirmesini sağlayın. Rutin bir şekilde katılabileceği aktiviteler organize edin. Arkadaşlar edinmesini, yeni hobiler edinmesine olanaklar sağlayın.

Tüm bunlara ragmen öfke krizleri ile başedemiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet