Gebelik şekeri olanlar için beslenme ipuçları
Halk arasında gebelik şekeri olarak bilinen Gestasyonel diyabet, hamilelerin %2 sinde ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Gebeliği takip eden kadın doğum doktoru tarafından gebeliğin 24-28. Haftalarında yapılan şeker yükleme testi ile tanısı koyulur. Gestasyonel diyabet tanısı aldıktan sonra doktorunuz insulin tedavisine başlayabilir. Tedavi takibini sıkı kontrollerle yaptırmanız önemlidir. Bunun dışında hayatınızda bazı düzenlemeler yapmanız gerekir. Bunların en başında ise beslenme değişiklikleri önem arz eder. Amaç anne ve bebeğin iyi beslenmesi, sağlıkla kilo alması ama bu sıradada kan şekerini dengede tutmaktır.
Diyabetik gebeler için diyetisyen Serpil Bozkurt Doğanay’in verdiği ipuçlarına gelelim;
Hayatınızdan beyaz şekeri çıkarın. Çok seviyor olsanız da geçici süreliğine patates, pirinç, havuç ve beyaz unlu mamülleri diyetinizden uzaklaştırın.
Beslenme öğünlerinize dikkat edin. Ana ve ara öğünlerinizi atlamayın. Beslenme saatleri arası 2 saatte bir olarak planlayabilirsiniz. Yani azar azar ve sık sık yemek yemeyi benimseyin
Günlük alacağınız protein çok önemlidir. Süt, yoğurt, peynir, ayran ya da kefir mutlaka beslenmenizde olmalı. Bu besinler 3. Trimester dediğimiz son 3 aylık dönemde bebeğin kemik gelişimine kalsiyum desteği sağlayacaktır. bu besinleri ara öğünde tüketebilirsiniz. Devamında meyve ya da bisküvi ile destekleyebilirsiniz.
Kan şekerinizi hızlı yükseltecek gıdaları hayatınızdan bu dönem için çıkarın. Meyveler bu konuda size sağlıklı gelebilir ama meyveler için de durum aynı. Meyvelerden muz, incir, kavun, karpuz, üzüm kan şekerinizi hızlı yükselten meyvelerdir. M]mk]n oldu[unca az tüketmeye dikkat etmelisiniz.
Ara öğünlerde kuru meyveler tercih edebilirsiniz. Kuru erik, kuru kayısı güzel alternatifler olabilir.
Meyve kabuğu, kurubaklagiller, tam tahıllı beslenme ürünleri posa oranı yüksek yiyecekler olduğu için kan şekeri regülasyonunda faydası olacak besinlerdir.
Günlük beslenmenizdeki yağ oranında %30 u geçmemelisiniz. Yüksek yağ oranı kandaki LDL kolesterolü arttıracaktır.
Kansızlığa iyi geldiği için pekmez tüketiyorsanız bu dönemde pekmezden uzak durmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bal ve pekmezin glisemik indeks yüksektir. Kan şekerini ani yükseltir.
Peki diyabetik gebeler hiç tatlı yiyemez mi? Basit şeker içeren ürünler diyetinizde olmamalıdır. Bunlar kek, pasta, çikolata, tatlı, kola gibi gıdalardır. Tatlı ihtiyacınızı karşılamak için daha sağlıklı alternatifler araştırmalısınız.
Kontrolsüz şeker değerleri olması durumunda beslenme ve diyet uzmanı ile bire bir görüşmeler yapmanız ve diyet listeleri oluşturulması daha sağlıklı olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.