Yenidoğan sarılığı ile ilgili en merak edilenleri işin uzmanı anlatıyor

Yenidoğan sarılığı ile ilgili en merak edilenleri işin uzmanı anlatıyor
Günümüzde en sık görülen yenidoğan hastalıklarından biri olan sarılık, vaktinde doğan bebeklerin %60 ında erken doğan bebeklerin ise %80 inde görülen bir sağlık sorunudur. Anne babaları çok endişelendiren bu hastalıkla ilgili aklınızdaki soruların yanıtları için yazımızı okumaya devam edin.

Kanda fazla miktarda bilirubin birikmesine bağlı olarak oluşan sarılık, bebeğin cildinde ve gözlerinde sararma ile kendini gösterir. Bilirubin kandaki eritrosit denilen kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sonucunda açığa çıkan bir maddedir. Bilirubinin kandan temizlenip uzaklaştırılması için karaciğerde birtakım işlemler görmesi gerekir. Ancak çok fazla miktardaki bilirubini işlemeye karaciğerin kapasitesi yetmez ve ciltte, gözde bilirubin birikip sarı rengi oluşturur. Her ne kadar kendiliğinden iyileşen ve çok ciddi olmayan bir durum olsa da doktor kontrolü mutlaka gereklidir. Çok yüksek değerlere ulaşan bilirubin seviyesi bebeğinizde kalıcı hasarlara da sebep olabileceği için hastalığın şiddetini belirlemek çok önemlidir.

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Osman Gönülal yenidoğan sarılığı için bebeklerde hayatın ilk 10 gününün özellikle çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. İlk 10 günde beyinde kan-beyin bariyeri henüz oluşmadığı için kandaki yüksek olan bilirubin seviyelerinden beyin daha kolay etkilenecek ve Kernikterus denilen beyinde bilirubin birikmesi kliniği oluşabilecektir. Dr. Gönülal kernikterusun yenidoğan sarılığının en korkulan sonucu olduğunu ve ölüme bile sebep olabileceğini ifade ediyor.

Bebeğimin sarılık olduğunu nasıl anlarım?

Sarılığı anlamanın en kolay yolu bebeğinize gün ışığında bakmaktır. Bebeğinizin cildinde ya da gözlerinde sararma olması durumunda sarılık varlığından söz edilir. Eğer ki göbek altında, kollarda, bacaklarda daha yoğun sararma varsa sarılık ciddidir. Bu durumda doktora gitmelisiniz. Doğum sonrası bebeğinizin beslenmesi yeterli miktarda sağlanamamışsa sarılığa sebep olur. Bebeğinizi uyandırmakta zorluk çekiyorsanız, uyku ve sersemlik hali artmışsa, yeterli kilo artışı olmuyor ve bebekte tiz ağlama varsa doktorunuzun muayenesi gerekebilir.

Bebeğimde sarılık oluşumunu önlemek için ne yapabilirim?

Bu sorunun aslında çok basit ve çok etkili bir cevabı var. Bebeğin düzenli beslenmesi. Her bebek doğumdan sonraki süreçte günde en az 8 -12 kez beslenmek zorundadır. Beslenmesi geride kalan bebeklerde sarılık riski artar.

Yenidoğan sarılığının kesin tanısı için fizik muayene ve kandan bakılacak bilirubin değeri ile konulur. Tedavi sarılığın şiddetine göre düzenlenir. Eğer ki hafif derecede bir sarılık varsa beslenme düzenlenir ve hasta takip edilir 2 3 gün sonrasında kontrole çağrılır. Bebeğin yeterli beslendiğini anlamak için günde en az 5 kirli bez sayılması önemlidir. Ama şiddetli derecede sarılık varsa bebek yenidoğan yoğunbakıma yatırılarak hatta gerekirse fototerapi ile tedavi edilir.

Sarılık için evde yapabileceğiniz TEK tedavi bebeğin düzenli beslenmesidir. Sarı tülbent örtme ya da şekerli su içirme tamamen hurafedir hiçbir faydası yoktur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet