Saçlarım Dökülüyor Neden Olabilir?
EMZİRME DÖNEMİ
Kadınların hayatlarında belki de saç dökülmesi anlamında en şanslı oldukları dönem hamilelik dönemidir.Hamileyken saçlar daha bir gür ve dolgun olur. Ama bu durum fazla uzun sürmez. Ta ki doğum yapana kadar.Doğum sonrası işler tam tersine döner. Nerdeyse her tarafada avuç dolusu saç dökülür. Hamileyken hormonların etkisiyle saçlar genellikle büyüme fazında kalır.Doğum sonrasında altüst olan hormonal denge tabiki saçlar için de değişecektir ve saçlar dökülme evresine girer. Herşey bir anda olduğu için dökülen miktar da bir anda artar ve bu durum genellikle endişe vericidir.
GENETİK FAKTÖR
Özellikle erkeklerde saç dökülmesi genellikle genetiktir. Baba, amca, dayı gibi 1. derece yakınlarınızda saç dökülmesi varsa üzgünüz ama sizde de saç dökülmesi kaçınılmaz olabilir.
SAÇ DERİSİ SAĞLIĞI
Saçların daha az dökülmesini istiyorsak saç derisi sağlığına çoka önem vermemiz gerekiyor. Kuru şampuan kullanımı, yetersiz durulama ya da kimyasal içerikli saç bakım ürünleri kullanmak saç derisi sağlığına olumsuz etki yapacaktır ve saç köklerine zarar verecektir.
ALTTA YATAN EK HASTALIK VARLIĞI
Saç dökülmesini çok yoğun bir şekilde yaşadığınızı farkettiğiniz an mutlaka bir dermatoloji uzmanına muayene olmanızda fayda var. Detaylı bir saç kökü ve saç derisi muayenesinden sonra gerekirse istenecek kan tetkikler ile altta yatabilecek başka bir sağlık sorunu araştırılabilir. Anemi, tiroid hastalıkları, polikistik over sendromu (PKOS) ya da diyabet hastalığı başka sağlık sorunları yaratabildikleri gibi saçta da ciddi olumsuz semptomlar yapabilir. En önemli semptom da saçta kırılganlık artışı ve saç dökülmesi olabilir. Sevindirici olan şu ki altta yatan hastalık control altına alındığı zaman saç dökülmesi şikayetlerinizin de hafifleyeceğidir.
ÇOK SIK MASA VE DÜZLEŞTİRİCİ KULLANMAK
Sık sık kuaföre gitmeyi ya da evde saç şekillendiriciler kullanmayı seviyor olabilirsiniz. Ama uygun olmayan ısı veya fön makinesi kullanırken uygun olmayan fön fırçaları saçınızda travma yaratabilir ve dökülmeyi kendi ellerinizle yapabilirsiniz. Saç şekillendirici kullanmadan önce saçınız için ısı koruyucular kullanmak tüm bu olumsuzlukları bir miktar azaltabilir.
ÇOK SIK SAÇ BOYASI VE RENK AÇICI KULLANMAK
Kimyasal içeriklerinden dolayı saç köklerine olumsuz etkiler yaratabilir.
VİTAMİN EKSİKLİKLERİ
Saç dökülmesi ile en sık ilişkili olan vitaminler B12, biotin, folik asit ve ribofilavindir (B2). Bu eksiklikleri takviye vitaminlerle düzeltmek mümkündür.
STRES
Hayatınızda yaşadığınız her türlü stress saç dökülmesine sebep olabilir. Stress yaşadığınız dönemde saç kökleri hızlıca dökülme evresine giriyor ve ani saç dökülmeleri ile sonuçlanabiliyor.
İLAÇLAR
Bazı ilaçlar maalesef ki yan etki olarak saç dökülmesine sebep olabiliyor. Başta kemoterapi ilaçları olmak üzere, tansiyon ilaçları,kan sulandırıcılar ya da epilepsy ilaçları da saç dökülmesi yapabiliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.