Anjio nedir? Hangi durumlarda yapılmalıdır?
Anjio kalbi besleyen damarların yani koroner arterlerin görüntülenmesi işlemidir. Koroner arter hastalığından şüphelenildiği durumlarda ya da koroner arter hastalığı belirtilerinin bariz şekilde ortaya çıktığı durumlarda bu damarları görüntülemek için kullanılan invaziv bir yöntemdir. Anjio bir tanı yöntemidir.
Koroner arter hastalığı, koroner arterlerin pıhtı ile kısmi ya da tam tıkanması sonucu ortaya çıkan kalp krizi tablosudur. Kardiyoloji doktoru yaptığı tetkiklerle koroner damarlarda tıkanıklıktan şüpheleniyorsa elektif olarak görüntüleme amacıyla anjio yapabilir. Ya da akut kalp krizi tablosu oluştuğunda hem görüntüleme hem de tıkalı damarın açılmasına yönelik işlem yapmak için de acil anjio yapılabilir.
Akut kalp krizi kliniği ani başlayan, geçmeyen, genellikle sol kola ve çeneye yayılan ve baskı tarzında olan göğüs ağrısı, bulantı, soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı olması halidir. Bu tablo halk arasında kalp krizi olarak bilinir ve koroner damarların tıkanmasına bağlı olarak kalp hücrelerinin beslenmesinin bozulduğunu gösterir. Bu kriz anında acil yapılacak anjio sayesinde tıkalı olan koroner damar stentle ya da balon anjioplasti ile açılacak ve kan akışı yeniden sağlanarak kalp hücreleri korunacaktır.
Ani kalp krizi anında erken dönemde yapılacak olan anjio sayesinde hem ölüm riski azaltılmış hem de kalp krizinin uzun dönemdeki olumsuz etkilerinden hasta korunmuş olur.
Anjio işlemi genellikle sağ kasık bölgesindeki femoral arter vasıtasıyla yapılır. Günümüzde sağ-sol el bileği atardamarları da kullanılmakta. Anjio sırasında görüntülenmek istenen damarın boyutlarına ve özelliğine uygun kataterler kullanılır. Tıkalı damarın durumuna ve sayısına bağlı olarak değişmekle beraber anjio işlemi 15- 20 dakika sürer.
Anjio işlemine başlamadan önce girişim yapılacak bölge, kasık bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulur. İşlem sırasında herhangibir ağrı ya da size hissedilmez. Görüntüleme esnasında hastaya boyalı kontrast madde verilir ve damarlar görüntülenir. Damarlarda tıkanıklık varsa kan sulandırıcı ilaçlar verilebilir, balon anjioplasti ya da stent işlemleri uygulanabilir. Bu işlemlerin gerekliliğine anjioyu yapan kardiyoloji hekimi karar verir. İşlem bittikten sonra girişim yerindeki kanül çekilir ve kanamanın durması için girişim yerine 20-30 dakika kuvvetlice bastırılır.
Kanama durunca sıkı bir bandaj ve üzerine kum torbası koyulur. Bu sırada hastanın hareketine izin verilmez ve yaklaşık 4 -6 saat yatarak dinlendirilir. Sonrasında herhangibir aksilik yoksa hasta taburcu edilir.
Anjio sonrası hasta bol su içmeli, sıvı tüketimine özellikle dikkat etmelidir. 24 saat sonrasında duş alabilir. Sigara ve alkol kesinlikle içilmemelidir. İşlem yerinde herhangibir kanama olmaması için hasta bir süre ağır kaldırmamalı, zorlu ıkınmamalı ve öksürmemelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.