B12 eksikliğinin belirtileri nelerdir? Ne zaman B12 takviyesi kullanmalıyım?

B12 eksikliğinin belirtileri nelerdir? Ne zaman B12 takviyesi kullanmalıyım?
Yeterli seviyede B12 vitamini almak sağlıklı olmak için şarttır. B12 seviyelerindeki eksiklik kansızlıktan, kalıcı nörolojik hasara kadar pek çok probleme sebep olabilir. Peki günde ne kadar B12 almak gerekir? Ne zaman B12 takviyesi almalı? B12 eksikliğinde hangi belirtiler meydana gelir? Bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini; suda eriyen ve vücutta depolanmayan bir vitamindir. Vücutta üretilmediği ve fazlası vücutta depolanmadığı için de günlük tüketilmesi gerekir. Dışardan besinler yoluyla alınır. Karaciğer, dalak, böbrek,alabalık, tonbalığı,yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi gıdalarda bolca B12 bulunur. Sabah gazetesinin haberine göre günlük alınması gereken B12 miktarı 2.4 mcg olmalıdır. Yetersiz beslenme ve emilim bozuklukları gibi durumlarda B12 seviyeleri düşük olabilir. Bir diğer önemli neden de vegan ve vejeteryan beslenme şeklidir. Bu beslenme stillerinde hayvansal ürünler diyetten çıkarıldığı için genellikle B12 seviyesi düşük olacaktır.

B12 vücutta pek çok önemli rollere sahiptir. Kırmızı kan hücresi olan ve kanda oksijen taşınmasında rolü olan eritrositlerin üretiminde etkisi vardır. Homosistein aminoasitinin metabolizmasında etkilidir. Beynin ve sinir sisteminin normal işlev görmesinde etkisi büyüktür.

B12 seviyesi yapılacak kan testleri ile belirlenir. Eksikliği durumunda doktorunuz B12'den zengin beslenme önerecektir ve B12 takviyesi ile tedavinizi planlayacaktır. Peki B12 eksikliğinde hangi belirtiler olur? Hangi belirtileri farkettiğimizde doktora başvurmamız gerekir?

B12 EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

HALSİZLİK VE YORGUNLUK

B12 folikasitle beraber kırmızı kan hücresi olarak bilinen eritrosit yapımında rol oynar. B12 eksikliğinde normal eritrositler azalacak ve dokuların oksijenlenmesi bozulacaktır. Dokuların oksijenlenmesi azalınca da yorgunluk ve halsizlik hissedilmesi kaçınılmazdır. B12 ye bağlı oluşan bu kansızlık tablosuna Megaloblastik anemi denilir.

MİDE VE BAĞIRSAK PROBLEMLERİ

B12 eksikliğinde mide bulantısı, kabızlık, ishal ,gaz gibi şikayetler oluşabilir.

EL VE AYAKLARDA UYUŞMA, KARINCALANMA

Tıpta parestezi olarak tanımlanan bu durum, B12 eksikliğinin sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinden biridir. Geri döndürülebilir bir durumdur. B12 seviyeleri normale döndüğü zaman şikayetlerde azalmalar olacaktır. Bu belirtiler diyabetli hastalarda görülen periferik nöropati belirtilerine çok benzerdir. Bu sebeple ayrımı yapılması çok önemlidir.

AĞIZ VE DİLDE AĞRI, İLTİHAPLANMA

Glossit olarak adlandırılan bu tablo B12 eksikliğini gösterir. Glossit B2,B3 vitaminleri ve folikasit eksikliğinde de görülebilir

DİKKAT VE KONSANTRASYON KAYBI, UNUTKANLIK

B12 eksikliğinin en rahatsız edici belirtilerinden birisidir. Neyse ki yapılan araştırmalar bu şikayetlerin B12 takviyesi ile azaldığını gösteriyor.

CİLTTE KOYULAŞMA

Hiperpigmentasyon olarak bilinen bu koyulaşmalar B12 eksikliğini gösterir.

Bu belirtilerden bir ya da birkaçını yaşıyorsanız ya da vegan/vejeteryan besleniyorsanız mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktorunuz kandaki B12 değerlerinize göre B12 takviyeleri ile tedavinizi planlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet