B6 vitamini eksikliğini gösteren o belirtilere dikkat
Pridoksin olarak da bilinen B6 vitamini, vücutta gerçekleşen pek çok enzimatik yolda koenzim olarak işlev gören bir vitamindir. Kan üretimi, hormonal sistem, bağışıklık sistemi gibi pek çok sistem üzerinde etkili fonksiyonlara sahiptir. Genellikle kırmızı et, balık, nohut, muz gibi besinlerle dışardan vucuda alınır. Yeterli alım olmadığı durumda ya da emilim bozukluğuna sebep olan bazı hastalıkların varlığında vücutta eksikliği görülebilir. Peki eksiklik olduğunu hangi belirtilerle anlarız?
B6 vitamini eksikliği belirtileri
Düzensiz ve dengesiz beslenme durumunda B6 vitamini seviyeleri düşük olmasına neden olabilir. Bunun dışında diğer bir neden de sindirim sisteminde emilim bozukluğu yaratan hastalıklardır. B6 eksikliği sonucunda da vücutta bu vitaminin fonksiyonel olarak görev aldığı sistemlerde birtakım aksaklıklar meydana gelecektir.
Anemi, kırmızı kan hücrelerinin yapımında B6 rol oynadığı için kansızlık görülebilir.
Kendinizi sürekli yorgun ve halsiz hissediyorsanız sebebi B6 eksikliği olabilir. El ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma gibi belirtiler uyarıcı olabilir.
Bağışıklık sistemi de etkilenecek sistemlerden birisidir ve enfeksiyonlara yatkınlık görülebilr.
Dudak çevresinde ve ağız kenarlarında kuruluk ve çatlaklık görülebilir.
B6 vitamini kolajen üretimine destek olur. Eksikliğinde ciltte kızarıklık ve kaşıntıya sebep olabilir. Hassas cilde sahip olan kişilerde bu belirtiler daha yoğun olacaktır.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Doktora gidene kadarki zaman diliminde de B6 dan zengin besinler tüketmeniz akıllıca olacaktır. Bu besinlere B6 vitamini nelerde var? İşte B6 vitamini içeren 5 gıda haberimizden ulaşabilirsiniz.
B6 fazlalığı zararlı mıdır?
Beslenme düzeninizde kırmızı eti çok tüketiyorsanız birtakım şikayetler yaşıyor olabilirsiniz. Aşırı et tüketimi demek B6 vitamini seviyelerinin de çok yükselmesi demek. Bu da beraberinde birtakım şikayetler doğurur. Mide bulantısı, mide yanması, karın ağrısı gibi şikayetler ilk sırada sayılabilecek olanlardır. Gözlerde ışığa hassasiyet artar. Kitap okurken ya da televizyon izlerken gözde sulanmalar yaşanabilir. Ileri yaştaki kişilerde çarpıntı, baş ağrısı, uykusuzluk, halsizlik gibi şikayetler oluşturabilir.
Ciltte ağrılı cilt lezyonları, alerjik reaksiyonlar gibi durumlara neden olabilir. B6’nın eksikliği de fazlalığı da çeşitli klinik sorunlara sebep olabilir. Günlük almanız gereken düzeylere dikkat ederseniz bu problemleri yaşama ihtimaliniz çok düşük olacaktır. Günlük almanız gereken B6 düzeyi yetişkinler için 1.3 miligramdır. Doktorunuza danışmadan kontrolsüz bir şekilde vitamin takviyeleri kullanılmamalısınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.