Beyin ve sinir cerrahisi nedir? Hangi hastalıklara bakar?
Temel cerrahi branşların başında gelen beyin ve sinir cerrahisi bölümü, beyin, omurilik ve periferik sinir sitemiyle ilgili medikal tedaviye cevap vermeyen hastalıkların cerrahi tedavisinde , çocukluk çağında görülen beyin ve sinir hastalıklarının tedavisinde ve beyin, omurilikle ilgili meydana gelen travmalarln tedavilerinde ciddi rol üstlenir. Bu branşla ilgili eğitim almış tıp doktorlarına beyin cerrahı denilir. 6 yıllık tıp eğitiminin üzerine 5 yıllık beyin ve sinir cerrahisi ihtisası ile beyin cerrahı olunmaktadır.
Beyin cerrahisinde diğer bölümlerde olduğu gibi elle muayene şansı kısıtlıdır. Hekimin yapacağı nörolojik muayene fikir verir ancak başlıca MR, tomografi (BT) gibi cihazlar hastalıkların tanısının koyulmasında daha somut veriler sağlar. Tanı koyulduktan sonra diğer önemli olan ise teknolojik ameliyathane şartlarıdır.
HASTALAR HANGİ ŞİKAYETLERLE BEYİN CERRAHINA BAŞVURUR?
Hastaların başvuruları 2 şekilde olmaktadır. Birincisi acil başvurular, ikincisi ise elektif başvurular. Acil başvurular ya hastanın kendisi, ya bir yakını ya da 112 ekipleri tarafından olmaktadır. Bu tip hastalarda ani şuur kaybı, bayılma, çok şiddetli bel ve boyun ağrıları, aniden ortaya çıkan baş ağrısı, yürüyememe ya da kafa tasına ve omurilik hasarına sebep olabilecek travma gibi çeşitli başvuru sebepleri vardır. Başvuruların acil olması hayati önem taşır. Bunun yanısıra el ayaklarda tek taraflı ilaçlara yanıt vermeyen ağrı olması, belde boyunda ağrıyla başlayan sonrasında ellerde kollarda uyuşma karıncalanmayla giden şikayetler de bizim elektif olarak beyin ve sinir cerrahisine gitmemizi gerektirecek durumlardır. Yetişkin bir kişide ilk kez görülen havalede aksi ispat edilene kadar kafa içi bir patolojiden şüphelenilmelidir.
Yenidoğan döneminde bebekte sırtta kıllanma olması, kafatasında şekil bozukluğu, kafanın anormal büyük ya da küçük olması durumunda beyin cerrahisine başvurmak gerekir.
BEYİN CERRAHİSİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?
Boyun ve bel fıtığı: Omuriliğin omurga kemikleri arasından çıkması durumudur. Her boyun ve bel fıtığı ameliyat gerektirmez ancak sinirleri sıkıştırması durumunda hayati derecede önemlidir.
Beyin kanamaları: Düşme, çarpma ya da trafik kazası gibi travma durumlarında ya da çok yüksek tansiyona bağlı oluşabilen, beyindeki atardamarda yırtık oluşması ve buna bağlı kanama alanları oluşmasıdır.
Beyin tümörleri: İyi huylu ya da kötü huylu (kanser) olabilmektedir.
İnme/felç: Beyne giden kan akımının aniden kesilmesi ya da beyinde oluşan kanamaya bağlı olarak oluşabilmektedir
Omurga rahatsızlıkları: Kifoz( kamburlaşma), skolyoz gibi bel eğrilikleri, omurilikte tümör, enfeksiyon gibi durumlarda ya da travmaya bağlı oluşabilecek omurilik rahatsızlıkları beyin cerrahisini ilgilendirir.
Çocukluk ve bebeklik döneminde görülen doğumsal anomaliler: Hidrosefali (kafada su toplanması), kafatasında şekil bozuklukları olması durumunda beyin cerrahına başvurulmalı
Sinir sıkışmaları: El, kol, bacak ya da organlara giden sinirlerde meydana gelen sıkışmalardır. Uyuşukluk, karıncalanma, soğuklaşma ya da yanma gibi belirtiler verebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.