Bitter çikolatanın 8 faydası

Bitter çikolatanın 8 faydası
Çikolata kuşkusuz ki hepimiz için vazgeçilmez bir tat. Beyazı, sütlüsü, karamellisi, fındıklı, fıstıklısı ve tabiki bitteri. Biz bu yazımızda bitter çikolatanın kanıtlannmış faydasından bahsedeceğiz.

Çok besleyici

Yüksek kakao oranına sahip olanı tercih ederseniz oldukça besleyicidir. İçeriğinde yeteri miktarda lif, demir, bakır, potasyum, fosfor gibi vitamin ve mineraller bulunur. Yağ asiti ve şeker de içerir. Porsiyon kontrolüne dikkat etmekte fayda var. Bitter çikolata ayrıca kafein içerir. Ancak içerdiği kafein miktarı kahveye kıyasla çok çok az olduğu için size geceleri uyanık tutması pek de olası değildir.

Güçlü bir antioksidan

Bitter çikolata ve kakao güçlü bir antioksidandır. Biyolojik olarak aktif olan ve antioksidan işlevi gören bileşiklerle yüklüdür. Bunlar; polifenoller, flavanoidler ve kateşinlerdir.

Kan basıncını düşürebilr

Yapısındaki flavanoidler damar endotelinden nitrik oksit (NO) üretimini uyarabilir. Niktik oksit (NO) damar duvarında genişlemeye neden olur. Bu da kan akışına karşı direnci düşürür. Dolayısı ile kan basıncı düşer.

2005 yılında Almanya’da Evre-1 hipertansiyonu olan hastalar üzerinde yapılan bir çalışmada bitter çikolatanın tansiyonu az ama istatistiksel olarak anlamlı düşürdüğünü göstermiştir. (Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17609490/)

HDL’yi yükseltir, LDL’yi düşürür

Kalp hastalığı açısından önemli bir risk faktörü olan LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürür. Bunu güçlü antioksidan olma özelliği sayesinde yapmaktadır.

Kalp hastalığı riskini azaltabilir

Bitter çikolatanın LDL’yi düşürdüğünü söylemiştik. Bu uzun vadede damarlarda daha az kolesterol birikmesine neden olarak koroner arter hastalığı riskini azaltabilir.

Cildinizi güzelleştirir

Yapısında bulunan flavanoidler sayesinde güneş ışığının oluşturacağı hasara karşı koruma sağlar. Cildin kan akışını iyileştirip cildin nemini arttırır.

Beyin kan akımını arttırır

Felç düşmanı desek hiç fena olmaz. Beyne giden kan akımını arttırdığı için öğrenme üzerine de olumlu etkisi vardır.

Mutluluk kaynağıdır

Hepimizin en sevdiği faydası bu olsa gerek. Kendinizi kötü hissettiginizde 1 parca cikolata ile mutluluk hormonu salgilanmasını sağlamak hic fena fikir değil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet