Boğaz ağrısı neden olur? Ne zaman doktora gitmek gerekir?

Boğaz ağrısı neden olur? Ne zaman doktora gitmek gerekir?
Özellikle kış aylarının gelmesiyle boğaz ağrısı çok sık rastlanmaya başladı. Peki “boğaz ağrısı neden ve nasıl oluşur?” “Boğaz ağrısında tanı nasıl koyulur?” “Ne zaman doktora başvurmak gerekir?” Merak edilen soruların cevapları haberimizde.

Boğaz ağrısı, boğazda yanma, batma ve yutkunma güçlüğüyle kendini gösteren bir sağlık sorunudur. Pek çok sebebi olmasına rağmen en yaygın sebebi bakteriyel ya da viral enfeksiyonlardır. Viral enfeksiyonlar daha sık görülür. Bakteriyel enfeksiyonlar arasında en sık görülen etken streptokok ve stafilokoklardır. Kuru ve tozlu hava gibi çevresel faktörlerin de etkisi vardır. Ayrıca sigara kullanımı, alerjik hastalıklar ve reflü gibi mide hastalıkları da boğazda tahriş ve yanmaya sebep olabilir. Sonucunda da boğazda ağrı yapar.

Ağzı açık uyuyan kişilerde, gece boyu ağızdan nefes almaya bağlı boğazda tahriş meydana gelir ve kronik boğaz ağrısı sebebidir. Bu durumda meydana gelen boğaz ağrısında sabahları genelde çok daha şiddetli ve gün içinde ılık sıvı tüketimi ile rahatlayan bir ağrı söz konusudur. Tüm bunlara ek olarak gonore, mononikleoz gibi bulaşıcı bazı hastalıklarda da geçmeyen boğaz ağrısı görülür.

Ne zaman doktora gitmeli?

Boğaz ağrısının 1 haftadan zun sürmesi durumunda, beraberinde ateş olması, beslenme ya da solunum güçlüğüne sebep olması durumunda tıbbi tedavi gerekip gerekmediğinin kararı için mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Boğaz ağrısında tanı koymak için neler yapılır?

Hekiminiz sebebin ne olduğunu anlamak için kulak, burun ve kulak muayenesi yapacaktır. Öksürük şikayetinizin olması halinde akciğerlerinizi dinleyecektir. Gerekli hallerde boğazdan sürüntü testi alıp labaratuvarda incelemeye gönderebilir. Doktorunuz muayenesini sırasında boyundaki ve kulak arkasındaki lenf bezlerini de kontrol eder.

Etkene yönelik tanı testlerinden olan hızlı antijen testi yapabilir. Bu testle A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarının tespiti sağlanır. Etkenin ne olduğunu bilmek daha etkin tedavi başlanması için yardımcıdır.bazı durumlarda boğaz kültürü de tanı için istenebilir.

Bulaşıcı hastalığa bağlı boğaz ağrısı düşünülen hastalarda kanda antijen testi istenebilir.

Etkilenen boğaz bölgesine bağlı olarak tanı değişir. Ağzın hemen arkasındaki kısımda bir tahriş söz konusu ise farenjitten söz edilir. Bademcikler şişmiş ve yutkunmada bazen nefes almada güçlük oluşturuyorsa tanı tonsilittir. Bazen bademcikler üzerinde beyaz lekeler oluşur. Bu lekeler oluştuğunda sebep genelde bakteriyel enfeksiyondur ve mutlaka hekim kontrolü ve tedavisi gerekir. Larenjit ise ses tellerinin de enfekte olması durumudur.

Boğaz ağrısına eşlik edebilen şikayetler nelerdir?

Bazı durumlarda boğaz ağrısına ateş, vücutta yaygın ağrı, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, öksürük, baş ağrısı, kulak ağrısı, boyunda şişlik, iştahsızlık, bulantı, kusma gibi belirtiler de eşlik edebilir. Her bir belirti başka bir hastalığa işaret edebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet