Boyun düzleşmesi nedir? Boyun düzleşmesi neden olur? Nasıl tanı konulur?
Sağlıklı ve konforlu bir yaşamın sırrı, sağlıklı kas-iskelet sistemidir. Günümüzde çok sık karşılaşılan sağlık problemlerinin başında boyun düzleşmesi gelir.
Sağlıklı bir omurga kafatasından kuyruk sokumuna kadar 4 yerde kendine özgü kavis gösterir. Bu kavisler yandan çekilen bir röntgen filminde `C` ve `ters C` harfi şeklinde görülür. Boyun düzleşmesi dediğimiz servikal kifozda boyun kısmının kendine has bu kıvrımını kaybetmesi ve buna bağlı olarak gelişen komplikasyonlardır.
Boyun düzleşmesi neden oluşur?
Boyun düzleşmesi hareketsiz yaşamın, bilgisayar ya da tablet başında çok fazla vakit geçirmenin bir sonucudur. Yani temel neden postür bozukluğudur. Çok ağır sırt çantası taşımak ya da çalışma hayatında şartların ergonomik olmaması da diğer sebeplerdendir.
Yaşla beraber omurlar arasındaki dizklerde zedelenmeler görülebilir ve dizkler çökmeye başlar. Dejeneratif disk hastalığı olarak da bilinen bu durum boynun kendine has kıvrımının bozulmasına sebep olabilir.
Boyun bölgesinde oluşabilecek travma, tümör ve enfeksiyon sebebiyle de boyun düzleşmesi görülebilir.
Boyun düzleşmesinin belirtileri nelerdir?
Boyun düzleşmesinde en sık görülen belirti boyunda omuzlara da yayılan kas ağrısıdır. Kişilerde baş ağrısı da görülebilir. Boyundaki düzleşme sinir köklerine bası yapıyorsa ağrı şikayetine kollarda uyuşma da eklenebilir.
Boyun düzleşmesinde nasıl tanı koyulur?
Boyun, omuz ve baş ağrısı ile doktora başvurduğunuzda, doktorunuz öncelikle özgeçmişinizi öğrenmek için sorular soracak ve yapacağı fizik muayene ile boyun düzleşmesi olup olmadığı konusunda bir fikir elde edecektir. Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda röntgen, MR (Manyetik rezonans) ya da BT (Bilgisayarlı Tomografi)ile tanı kesinleştirilebilir. Elde edilen tüm veriler doğrultusunda tedavinizi planlayacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.