Çocukların günlük su ihtiyacı ne kadar?

Çocukların günlük su ihtiyacı ne kadar?
Vücudumuzun yaklaşık %50-70’inin su olduğunu biliyor muydunuz? Günlük tüketilmesi gereken su miktarına mutlaka dikkat etmeliyiz. Peki çocuklarımız günde ne kadar su içilmeli? İşte çocukların günlük ihtiyacı olan sıvı miktarı…

Kokusuz ve renksiz olan su aslında hayatımızın kaynağı. Günlük olarak vücudumuzun ihtiyacı olan suyu dışardan almamız gerekir. Yetişkin bir kişi ortalama 2-2.5 litre su tüketmelidir. Peki ya çocuklar? Yaşa, cinsiyete, kiloya göre miktar değişmekle beraber her çocuğun vücuttaki sıvı dengesi için günlük belli bir miktar su tüketmesi şarttır. Su metabolizmanın sağlıkla çalışabilmesi için şarttır. Dolaşşım hacminin yeterince sağlanması ve vücut ısısının dengelenmesi için su içmek gerekir.

Vücut susuz kaldığı zaman kişilerde ağız kuruluğu, idrar çıkışında azalma, ateş, baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı gibi fiziksel ve bedensel olumsuz sonuçlar meydana gelir.

Eğer ki vücut ihtiyacı olan sıvıyı karşılayamaz ve sıvı açığı oluşursa sadece bedensel değil zihinsel de bir takım rahatsızlıklar oluşmaya başlar. Performans düşüklüğü, konsantre olamama, öğrenme yeteneğinin zayıflaması gibi sonuçlar kaçınılmazdır. Peki hangi yaş grubundaki çocuklar günlük ne kadar su tüketmeli?

İşte yaşlara göre tüketilmesi gereken su miktarları:

  • 6-12 ay dönemi 30 ml-100 ml
  • 1-3 yaş dönemi 1.3 litre
  • 4-8 yaş dönemi 1.4 litre
  • 9-13 yaş dönemi Kızlarda 2.1 litre, Erkeklerde 2.4 litre
  • 14-18 yaş dönemi Kızlarda 2.3 litre, Erkeklerde 3.3 litre

Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmeli su dahi verilmemelidir. 6. Aydan itibaren ek gıda ile tanışan bebeklere her 3 saatte bir az az su verilmeye başlanmalıdır.

Çocuğunuz eğer ki su içmeyi sevmiyorsa ona su içmeyi eğlenceli hale getirmek ve sevdirmek için seveceği bir bardak ya da suluk alabilirsiniz. Pipetle içecek içmeyi seven bir çocuğunuz varsa renkli ve şekilli pipetler edinebilirsiniz. Çocuğunuzun sürekli görebileceği bir yere suyu koyarak su içmesini hatırlamasını sağlayabilirsiniz. Eğer ki çocuğunuz suyu tatsız diye içmiyorsa suyun içine çilek, elma, üzüm gibi meyveler ekleyerek suyu aromalı hale getirebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet