Gebelikte hipertansiyon neden olur? Gebelikte hipertansiyon çeşitleri nelerdir?
Günümüz şartlarında gebelik öncesi takipler konusunda anne adayları daha bilinçli. Gebe kalmayı planladıktan sonra sağlık kontrolü yaptırmak daha da yaygınlaştı. Bu farkındalığın artması ile gebelik hipertansiyonu tanısı da arttı. Peki nedir bu gebelik hipertansiyonu? Gebelik öncesi süreçte herhangibir tansiyon problem olmayan anne adaylarının gebeliklerinin 20. Haftasından sonra tansiyon değerlerinin 140/90 mmHg ‘nın üzerine çıkmasıdır. Tüm gebeliklerin %7 ile %10 unda görülür. Genellikle gebeliğin tamamlanmasıyla tansiyon değerleri normale döner. Bazı gebelerde ise kronik hipertansiyon olarak devam edebilir
Çoğul gebelik olması, ileri anne yaşı, diyabet, obezite, böbrek hastalığı gibi faktörler gebelikte hipertansiyon görülmesi açısından risk faktörlerini oluşturur.
GEBELİKTE HİPERTANSİYON TÜRLERİ NELERDİR?
Gebelik esnasında oluşacak tansiyon yüksekliği hem anne hem de bebeği için çok önemlidir. Bazı durumlarda bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir ya da erken doğumla sonuçlanabilir. Çünkü tansiyon yüksek seyrederse plasentadan bebeğe geçen kan akımı azalabilir. Bu durumda da bebeğin hem oksijenlenmesi hem de beslenmesi azalabilir.
- Kronik hipertansiyon: Anne adayının gebelik öncesinde de hipertansiyonu olduğu durumdur. Gebeliğin 20. Haftasından önce de tansiyon yüksektir
- Gestasyonel hipertansiyon: Sadece gebelik boyunca özellikle de 20. Haftadan sonra tansiyon değerlerinin yüksek seyretmesi kliniğidir. Doğumla düzelir
- Preeklampsi (Gebelik zehirlenmesi): Gebelikte en korkulan hastalıklardan birisidir. Kronik hipertansiyonu olan gebelerin yaklaşık %25 inde görülür. Özellikle gebelikte 20. Haftadan sonra tansiyon yüksek seyreder ve idrarda protein kaçağı vardır. Bu hastalarda baş ağrısı, görme problemleri, el-yüzde ödem, nefes darlığı gibi belirtiler de görülebilir. Anne ve bebeğinin sağlığı için hayati risk oluşturabilir. Sıkı takip gerekir.
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr.Kağan Kocatepe Preeklampsi tanısı koyulabilmesi için hastalarda tansiyon yüksekliği ile beraber 24 saatlik idrarda bakılacak protein miktarının da gerekli olduğunu ifade ediyor. Bu testin preeklampsi seviyesinin hafif mi ağır mı olduğuna karar vermek için bakıldığını da ekliyor. Hastalığın tedavi yaklaşımını preeklampsinin hafif ya da ağır olması direk etkiliyor.
Tüm bu sağlık sorunlarının erken tanısı için gebelik takiplerinde tansiyon bakılması çok önemlidir ve ihmal edilmemelidir. Gebeyseniz ve baş ağrısı yaşıyorsanız da ağrınızın olduğu zaman diliminde tansiyonunuza bakmayı unutmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.