Genel Cerrahi Bölümü Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Genel Cerrahi Bölümü Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?
Hastaneye gideceğinizde hangi bölüme randevu alacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Hangi hastalık hangi branşı ilgilendiriyor bu kafa karışıklığına son vermek için sizin için bir yazı dizisi hazırladık. Bugünkü yazımızda "Genel cerrahi bölümü nedir? Genel cerrahinin baktığı hastalıklar nelerdir? Hangi hastalıklar genel cerrahinin kapsamına girer?" gibi sorularınıza ışık tutacağız. İşte detaylar...

Halk arasında “hariciye” olarak da bilinen genel cerrahi; 18 yaş üzeri hastaların ilaçla ya da diğer tedavi yöntemleriyle iyileşmeyen hastalıkların, yaralanmaların tedavi edilmesini sağlayan bölümdür. Yemek borusundan makata kadar sindirim sistemi hastalıkları, meme hastalıkları, tiroid hastalıkları genel cerrahinin başlıca konularıdır. Genel cerrahi bölümünde çalışan tıp doktorlarına "genel cerrah" denilir. 6 yıllık temel tıp eğitiminin üzerine 5 yıllık genel cerrahi ihtisas eğitimi sonrası genel cerrah olunmaktadır.

GENEL CERRAHİ HANGİ HASTALIKLARA BAKAR?

Genel cerrahi, vücutta çok geniş bir bölgeyle ilgilendiği için hastalıkları da çeşitlidir.

Sindirim sistemi hastalıkları: Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak,safra kesesi,rectum gibi organlarda oluşan çeşitli sağlık sorunları ile ilgilenir. Bu bölgelerde oluşan enfeksiyon, kitle, travmaya bağlı yaralanmalar ya da doğumsal anomalilerinin tedavisi için cerrahi olarak müdahale eder. Hemoroid de sık karşılaşılan bir durumdur. Hemoroidi olan hastalar da genel cerrahiye başvurmalıdır.

Tiroid hastalıkları: Vücudumuzda metabolizmamızın düzenlenmesinde tiroid çok önemli rol oynar. Tiroid bezinde medical tedavi ile düzelmeyen hastalıkların cerrahi tedavisi genel cerrahlar tarafından yapılır.

Meme hastalıkları, cilt ve yumuşak doku hastalıkları: Memede ağrı, ele gelen kitle, koltukaltına yayılan ağrı varsa meme dokusunda bir lezyon olma ihtimali olabilir. Memenin iyi huylu tümörleri, kötü huylu tümörleri, kistleri, yağ lezyonları olabilir. Geçiktirmeden muayene olmak gerekir. Bununla birlikte ciltte herhangi bir yerde oluşan yağ bezeleri, kıl dönmesi hastalıkları ile de genel cerrahi ilgilenir.

Karaciğer tümörleri, kistleri: Karaciğerin iyi huylu-kötü huylu tümörler/kistleri , karaciğer enfeksiyonları ile de genel cerrahi ilgilenir.

Pankreas hastalıkları: Akut yada kronik pankreas enfeksiyonu, pankreas tümörleri de genel cerrahinin alanını kapsar.

Fıtıklar: İç organların kıkırdak dokunun ya da bağların aralarından dışarıya taşarak cilt altında kitle meydana getirmesi durumuna fıtık denir. Karın fıtığı , kasık fıtığı ya da mide fıtığı operarasyonları genel cerrahlar tarafından yapılır.

Apandisit: Apendisit, karın sağ alt kısmında bulunan küçük bir organdır. Enfekte olması durumunda karın ağrısı şikayeti oluşturur ve genel cerrahide en sık yapılan ameliyatlardan biri olarak bilinir.

Obezite: Diyet ve egzersizle kilo kontrolü sağlanılamayan aşırı kilolu hastalarda obezite cerrahisi yapılabilmektedir.

Taş oluşumu : Safra kesesi ve böbrekte taş oluşumu organın fonksiyonunu göstermesine engel olabilir. Yapılan tedavi ile iyileşmeyen büyüklükteki taşlar cerrahi olarak çıkartılır.

Yanıklar

Kanser: Genel cerrahi hastalarının önemli bir kısmını kanser hastaları oluşturur. Kanser hastalarının tedavisi pek çok brans hekiminin önerileri ile düzenlenir. Gastroenteroloji, medical onkoloji, girişimsel radyoloji ve patoloji doktorları tarafından tedavi eş zamanlı olarak planlanır.

Genel cerrahide ameliyatlar açık ya da kapalı yöntemle gerçekleştirilir. Kapalı ameliyatlarda sıklıkla kullanılan endoskopik ya da laparoskopik sistemlerdir. Kapalı yöntemlerde ameliyat sonrası iyileşme daha hızlı olur. Ameliyat yönteminin nasıl olacağı konusunda doktorunuzun size bilgi verecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet