Neden hıçkırırız? Doğal yolla hıçkırık nasıl geçer?
Hıçkırık; diyafram kasının ani, istemsiz kasılmasıdır. Hıçkırık tuttuğunda diyaram kası, tekrar eden döngüler şeklinde kasılır. Ses tellerinin bulunduğu gırtlak boşluğunun aniden kapanmasıyla ve bu esnada birden alınan nefesin oluşturduğu ses ile birlikte hissedilir.
Hıçkırıkların yaygın nedenleri;
- Çok hızlı yemek
- Çok fazla yemek veya içmek
- İstemsiz hava yutmak
- Gazlı içecekler içmek
- Aşırı baharatlı yiyecekler yemek
- Diyaframı kontrol eden sinirleri tahriş eden hastalıklar
- Karın cerrahisi
- Beyin tümörleri
- Zehirli dumanları solumak
- Bazı ilaçlar
- Stres, korku, ani heyecan, duygu değişimleri
Hıçkırık tuttuğunda;
- 20-30 sn nefesi tutmak
- Ağız yoluyla nefes aldıktan sonra burnu kapatmak.
- Hızlı bir şekilde bir bardak su içmek
- Limon ısırmak
- Yüzü soğuk su ile yıkamak
- Keskin kokuları koklamak
- Su ile gargara yapmak
- Buruna sirke çekmek
- Hızlı nefes alıp vermek etkili olabilir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu hıçkırık için yaban kekiği kürünü öneriyor.
1 bardak suyu kaynatıp içerisine 1 tatlı kaşığı yaban kekiği atın ve 5 dakika demleyin. Ilıdıktan sonra için. Saraçoğlu bu içeceği sabah kahvaltısından 2 saat sonra içmeyi tavsiye etmektedir. Bu küre ilave olarak günde 3 defa öğünlerden 15 dakika önce 1 tutam taze yeşil dereotunu birkaç kez çiğnedikten sonra 2-3 yudum su ile yutmak da etkili olacaktır. 3 ay düzenli uygulamada etkisini göreceksiniz.
Uzun süre geçmeyen hıçkırık, ciddi hastalıkların habercisi olabilir!
Çoğu hıçkırık kendiliğinden geçer. Eğer üç saatten uzun süren bir hıçkırığınız varsa mutlaka doktora başvurun.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.