Yüksek tansiyon(Hipertansiyon) neden olur? Hipertansiyonun belirtileri nelerdir?
Halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon, atardamar içerisinde dolaşan kanın damar duvarına yaptığı basıncın yüksek olması anlamına gelir. Bu basınç ne kadar yüksekse yarattığı harabiyet de o derece ciddi olacaktır.
Kan basıncının normal değerleri kişiden kişiye değişmekle beraber, normal tansiyon değerleri 120/80 dir. Hipertansiyon hastalarında bu değerler yüksek seyredecektir. Burada verilen rakamlar sistolik ve diyastolik kan basıncını gösterir. Sistolik tansiyon kalbin kasıldığı durumda damar duvarında oluşan basınç olup, diyastolik tansiyon ise kalbin gevşediği durumda damar duvarında oluşan basıncı ifade eder.
HİPERTANSİYON TANISI NASIL KOYULUR?
Doç.Dr. Sabahattin Gündüz Hipertansiyon tanısı koyulabilmesi için birkaç yöntem olduğunu ifade ediyor ve açıklıyor. Bunlardan birisi uygun şartlar altında tansiyonunuzun ölçülmesidir. Buradaki uygun şartlar tansiyon ölçmeden en az yarım saat önce çay, kahve, sigara içilmemiş olmalı ya da yemek yenmemiş olmalıdır. En az 5 dakika kadar da oturarak dinlenmiş olunmalıdır ki ölçülen değerler doğru olsun.
Tanıda kullanılan bir diğer yöntem ise holter adı verilen kolunuza yerleştirilen bir cihazla ölçüm yapmaktır. Bu cihaz 24- 48 saat boyunca tansiyonunuzu aralıklarla ölçecek ve hafızasına kaydedecektir. Bu yöntemle birçok veri elimizde olacağı için daha doğru ve kesin olarak tanıya yaklaşmamıza yardımcı olacaktır.
HİPERTANSİYON NEDEN OLUŞUR?
Hipertansiyon olgularının % 90-95 inde sebebin ne olduğu gösterilememiştir. Diğer %5-10 luk kısmı ise böbrek hastalıkları ya da hormonal sebepler oluşturmaktadır. Sebebin ne olduğunun bilindiği durumda altta yatan hastalık tedavi edildiğinde hipertansiyon da düzelebilir.
HİPERTANSİYON DİĞER ORGANLARI ETKİLER Mİ?
Hipertansiyon hastalığında atardamar duvarı harabiyete bağlı hasarlanır. Vücuttaki tüm organlara kanı taşıyan atardamar hastalanınca, başta beyin, kalp ve böbrek olmak üzere pek çok organda olumsuz etkiler görülebilir. Beyni etkilemesi ile inme riski oluşacaktır. Göze etkisi körlüğe neden olabilir. Böbrek yetmezliğinin önemli bir sebebi hipertansiyondur. Aynı zamanda damar duvarı yapı olarak bozulacak ve balonlaşma olarak tarifleyebileceğimiz anevrizmalar oluşabilir. Bu anevrizmalar bazen yırtılıp ölüme dahi neden olabilecek ciddi sonuçlara neden olabilir. Tüm bu durumların sebebi hipertansiyondur.
HİPETANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hipertansiyon bazı kişilerde hiçbir belirti vermeyebilir. Yüksek tansiyonla insan yıllarca farkedilmeden yaşamış bile olabilir. Bazı kişilerde de tansiyon yüksekliğine bağlı şikayetler oluşabilir.
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Çarpıntı hissi
- Egzersiz yaparken çabuk yorulma, göğüs ağrısı bazen de nefes darlığı
- Kulak çınlaması
- Burun kanaması
- Bacaklarda şişlik
- Gece sık idrara çıkma
- Çeşitli görme problemleri
Aralıklı olarak tansiyon ölçmek bu belirtiler ortaya çıkmadan da var olabilen hipertansiyonu tanımak için çok önemlidir. Farkedilmeyen yüksek tansiyon günün birinde hedef organlarda ciddi hasarla doktora başvuruya sebep olabilir. Bu da hiç istenmeyecek sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden tansiyon takipleri yapmayı ihmal etmeyin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.