K vitamini neden önemlidir? K vitamini eksikliğinde ne olur?

K vitamini neden önemlidir? K vitamini eksikliğinde ne olur?
Vücudumuzda pıhtılaşmada hayati önemi olan K vitamini, eksikliği durumunda da ciddi belirtiler verir ve bu belirtiler hemen farkedilmelidir. Peki K vitamin nedir? K vitamin eksikliği belirtileri nelerdir? K vitamin nelerde bulunur? Detaylar haberimizde...

K vitamin yağda eriyen vitaminlerden biridir. Vücutta pıhtılaşma sisteminde çok önemlidir. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan faktörlerin ( Faktör 2, 7, 9, 10) oluşumunda etkilidir. Eksikliğinde pıhtılaşma süresi uzar ve aşırı kanamalar görülebilir. Bunun yanı sıra kemik sağlığı üzerinde ve kalp sağlığı üzerinde de etkileri vardır.

Temelde 2 tip K vitamin vardır. K1 vitamininn ismi Filokinon dur ve ıspanak,lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Bİr diğeri K2 vitaminidir, ismi de Menakinon dur. K2 vitamini bağırsaktaki bakteriler tarafından sentezlenir.K2 vitamini kalsiyumun depolanmasını düzenler, kalsiyumu kemiklere yönlendirir. Aksi taktirde kalsiyum böbreklerde birikip böbrek taşı oluşumuna ya da damar duvarında birikerek damar sertleşmesine neden olur.

Osman Müftüoğlu “D vitamin kullanırken K2 vitamini ile beraber kullanılması gerektiğini, K2 vitamininin D vitamininin etkinliğini arttırdığını ifade ediyor.

K VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESİNLER NELERDİR?

K vitamin eksikliği tespit edildiğinde tüketilebilecek besinleri şu şekilde sıralamak mümkün. Ispanak, brokoli, marul, bezelye, kırmızı ve beyaz et, karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar, süt ve süt ürünleri, yumurta K vitamininden zengin besinlerdir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler bu besinleri tüketirken dikkatli olmalıdır.

K VİTAMİN EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

K vitamininden zengin besinlerle yeterli kadar beslenilmemesi durumuna bağlı oluşabileceği gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlarda, çölyak crohn, ülseratif kolit gibi bağırsak hastalıklarında K vitamin eksikliği yaşanabilir. Bağırsakta bakteriler tarafından da üretildiği için cerrahi olarak bağırsağın bir kısmı çıkarılmış olan hastalar da risk altındadır.

K VİTAMİN EKSİKLİĞİNDE NE OLUR?

K vitamin eksikliği nadir rastlanan bir durumdur. Yenidoğan bebeklerde daha sık karşılaşılır. Hayata daha yeni dünyaya gelen bebeklerde K vitamin depoları yetersizdir olmasından ve anne sütünün K vitamin içeriğinin düşük olmasından kaynaklanır. Bunun önüne geçmek için hekim önerisi ile bebeğe K vitamin yapılması gibi önlemler alınır.

K vitamin eksikliğini belirlemek için kanda prothrombin zamanı (PT) ve INR değerlerine bakılır. Tedavi takibinde de bu değerler elzemdir.

K vitamin eksikliğinde en temel belirti vücutta herhangi bir yerde oluşan keside kanamanın çok fazla olması ve hemen pıhtılaşmamasıdır. Ciltte kolay morarmalar olur. Kanlı dışkılama, ağız içinde ya da burun içinde kanamalar, bebeklerde göbek kordonu bölgesinde kanama ya da sünnet sonrası geç iyileşme görülebilir. Eğer ki bebeklerde ciddi K vitamin eksikliği varsa kafa içi kanamalar ve buna bağlı ani ölüm gibi ciddi riskler de vardır.

Bu belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet