Kalsiyum dışında kemikleri güçlendiren 5 besin

Kalsiyum dışında kemikleri güçlendiren 5 besin
Kemik sağlığı için herşeyden önce doğru beslenmek önemlidir. Sağlıklı bir kemik için kalsiyum ağırlıklı beslenmek tek başına yeterli değildir. Bu yazımızda kalsiyum dışında kemikleri güçlendiren 5 besini sizler için araştırdık.

Güçlü kemik deyince akla ilk kalsiyum gelir. Kemik kırıklarının, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesi ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum dışında farklı vitamin ve minerallerin de önemli olduğunu biliyor musunuz?

İşte kemik sağlığı için önemli besinler...

1. D VİTAMİNİ

D vitamini, vücudunuzun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu en önemli vitaminlerden biridir. D vitamini, kalsiyumun bağırsakta emilmesi için gerekli olmakla birlikte, kemik yoğunluğunu artırmaya ve sağlıklı kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. D vitamini alımınızı artırmak için kılıç balığı, somon, sardalye, uskumru gibi yağlı balıkları; yumurta sarısını, süt ve tahılları beslenmenize dahil edin.

2. MAGNEZYUM

Tüm vitaminler gibi mineraller de sağlığımızı korumada son derece önemli bir rol oynar ve magnezyum da bunlardan biridir. Magnezyum, vücuttaki uygun kalsiyum ve D vitamini seviyelerini düzenler ve kemik yoğunluğunu ve kemik kristal oluşumunu iyileştirebilir. Ayrıca magnezyum, menopozdan sonra kadınlarda osteoporoz riskini de azaltır. Magnezyum en çok karalahana, lahana, bamya gibi yeşil yapraklı sebzelerde; haşhaş, susam chia gibi tohumlarda; fındık, baklagiller, kepekli tahıllar ve avokadoda bulunur.

3. FOSFOR

Fosfor da kemik sağlığı için önemli bir besindir. Fosfor açısından zengin besinler olarak soya fasulyesi, balık, et, süt, yumurta, baklagiller ve tam tahılları sayabiliriz.

4. A VİTAMİNİ

A vitamini, görme yeteneğinizi iyileştirebilir, nörolojik işlevlerinizi koruyabilir ve sağlıklı bir cilt sağlamanın yanı sıra kemik sağlığı açısından da oldukça önemlidir. A vitamini açısından zengin besinler olarak tatlı patates, sığır karaciğeri, ıspanak, brokoli, havuç, kavun, mango ve yumurtayı sayabiliriz.

5. ÇİNKO

Çinko; özellikle hamilelik, çocukluk ve ergenlik olmak üzere tüm yaşam evrelerinde gen ekspresyonu, hücre gelişimi ve replikasyonundaki temel rolü nedeniyle temel bir diyet mikro besin maddesidir. Çinko, kemiği mineralize etmekten ve D vitamini için reseptör proteinlerini stabilize etmekten ve protein sentezinden sorumlu bir vitamindir. En çok karides, balık, istiridye, buğday tohumu, et, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği, ceviz, badem, süt, yumurta ve bademde bulunur.

Ayrıca, günlük kalsiyum alımınızı artırmak için en iyi kalsiyum kaynağı süt ürünleridir, ancak parmesan peyniri, chia tohumu, badem, tofu, börülce (lobia), pancar yeşillikleri ve portakalları da ekleyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet