Konjonktivit nedir? Konjonktivit belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

Konjonktivit nedir? Konjonktivit belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?
Gözlerinizde sık sık yanma, batma, kızarıklık, çapaklanma ve ağrı mı hissediyorsunuz? Bu belirtilerin halk arasında “kırmızı göz hastalığı” olarak bilinen konjonktivit belirtileri olduğunu bilmenizde fayda var. Bakteri, virüs, alerji gibi çeşitli sebepleri olan konjonktivit; bazı durumlarda bulaşıcı olabilir. Farklı alt tipleri olan konjonktivit ile ilgili bilinmeyenleri yazımızda aydınlatalım. Konjonktivit ne demek? Konjonktivit belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir?

Konjonktivit; gözün dış tabakası olan konjonktivanın ve göz kapaklarının iç kısmının iltihaplanması ve konjonktivadaki damarların genişleyerek gözün kırmızı hal almasıdır. Sebebi bazen bakteri, virüs ya da alerji olabilirken bazen de sigara dumanı, polen ya da hava kirliliği gibi çevresel etmenler olabilmektedir.

3 farklı çeşiti vardır; Bakteriyel konjonktivit, viral konjonktivit ve alerjik konjonktivit.

  • Bakteriyel Konjonktivit; Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumonia, Hemophilus influenza, Chlamydia Trachomatis gibi bakterilerin sebep olduğu enfeksiyondur. Yetişkinlerde çocuklara göre daha çok görülür. Bulaşıcıdır.
  • Viral Konjonktivit: Çok bulaşıcıdır. Bahar aylarında salgınlara sebep olabilir. Viral konjonktivitte kişiler ortak havlu kullanımından kaçınmalıdır. Başkasının makyaj malzemeleri kullanmamalı ve havuzdan uzak durulmalıdır. Tedavisi zor ve uzundur.
  • Alerjik Konjonktivit: Halk arasında göz nezlesi olarak da bilinir. Alerjik kişilerde toz, polen, evcil hayvan tüyleri gibi alerjenlerle meydana gelen konjonktivittir. Bulaşıcı değildir.

Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Kişide gözde kızarıklık, kaşıntı, sulanma, gözde çapak oluşumu, gözde yabancı cisim varmış gibi batma hissi ve ağrı, ışığa hassasiyet gibi şikayetler oluşturabilir. Kaşıntı ve gözde yanma özellikle alerjik konjonktivitte görülür.

Göz doktoru Doç.Dr.Yusuf Yıldırım katıldığı bir programda konjonktivitte bulaşıcılığı azaltmak için tek kullanımlık peçeteler kullanmak gerektiğini, el yüz temasını mümkün olduğunca azaltılmasını ve özellikle de el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiriyor. Bakteriyel konjonktivit tedavisinde antibiyotikli damlaların yanında semptomları rahatlatmaya yönelik ilaçlara da yer verildiğine dikkat çeken Doç.Dr.Yıldırım; viral konjoktivitte tedavinin daha uzun sürebildiğini ifade ederken, Alerjik konjonktivitte soğuk kompres uygulamanın gözdeki kızarıklığın azalmasında etkili olabileceğini ve alerjik konjonktivitte kaşıntı çok şiddetliyse kornea tabakasının hasarlanıp ve görme hasarına bile neden olabileceğini dile getiriyor. Şikayetlerinizin ağırlaşmasını beklemeden doktora başvurmak ve tedavinin düzenlenmesi en doğru seçenek gibi görünüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet