Kontakt lens nedir? Kontakt lens kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Kontakt lens nedir? Kontakt lens kullanırken nelere dikkat edilmelidir?
Göz sağlığı son derece önemlidir. Görme kusuru yaşayan kişiler için gözlük kullanımına alternatif olarak lensler karşımıza çıkıyor. İlk kez kontak lens kullanmaya başlayacaklar “Kontak lens nasıl takılır?” “Kontak lens kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?” “Lens nasıl temizlenir?” gibi sorularına cevaplar arıyor. İşte akıllardaki soruların yanıtları…

Gözde oluşan miyop, astigmat gibi kırma kusurlarının tedavisinde gözlük kullanmak istemeyen kişiler alternatif olarak kontak lens kulllanmayı tercih ediyor. Kontak lensler kornea ön yüzeyine takılan merceklerdir ve bu mercek syesinde gözün kırma kusurları önlenmiş olur. Optik amaçlı tedavi edici özelliğinin yanı sıra günümüzde kozmetik amaçlı da tercih edilebilmekte.

İlk kez kontak lens kullanacaklar için en önemli şey lens almadan önce göz doktoruna muayene olmaktır. Göz hekimi gözünüzdeki görme kusurunu tespit edecek, göz yapınızın kontak lens kullanımına uygun olup olmadığını söyleyecektir. Ayrıca nasıl bir kontak lens kullanmanız gerektiği konusunda da size bilgilendirecektir.

İlk kez lens kullanılacaksa ilk başlarda lens gözünüze yabancı gelebilir. Sürekli gözde sulanma ,kaşıntı, ışığa hassasiyet ya da kızarıklık oluşabilir. Yeterli adaptasyonun sağlanması için gün içerisinde lensin gözünüzde kalma süresini yavaş yavaş arttırmanız gerekir. Gözünüz lense adapte olunca ilk anda oluşan şikayetler de zamanla azalacaktır. Günler geçmesine ragmen şikayetlerinizde herhangibir azalma olmuyorsa mutlaka tekrar doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Kontak lens çeşitleri nelerdir?

  • Yumuşak kontak lensler

Yumuşak kontak lensler miyop, astigmat, hipermetrop gibi görme kusurlarını düzeltme amacıyla kullanılır. Gaz geçirgendirler ve yumuşak lensler suyu tutabilen bir maddeden yapıldığı için ince ve kolay bükülebilir bir yapıdadır. Lensi taktığınızda korneayı tamamen kaplar bir miktar beyaz olan sklera tabakasına da taşar. Günlük, haftalık, aylık olarak kullanılabilen çeşitleri vardır.

  • Sert kontak lensler

Sert kontak lenslerin özel kullanım alanları vardır. Yüksek astigmatı olan kişilerde, kornea yüzeyinin düzensiz ve girinti çıkıntılı olduğu Keratokonus hastalarında kullanılabilir. Oksijen geçirgenlikleri vardır.

  • Renkli lensler Son yıllarda kullanımı daha da artan, genellikle kozmetik amaçlı kullanılan lenslerdir. Numaralı olup renkli olan lensler de vardır.

Lens nasıl takılır?

Lensi takarken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta vardır. Lens takarken ve çıkarırken en çok dikkat etmeniz gereken şey el hijyenidir. Ellerinizi yıkayıp kurulamayı ihmal etmeyin. Zaman içinde eliniz ve gözünüz lens takıp çıkarmaya alışacak ve sizin için lens takmak daha da kolaylaşacaktır.

Lensi parmağınızın ucuna alıdığınızda lensin kavsinin yukarıya baktığına dikkat edin. İç yüzeyinin dışarıya dönmemesi gerekir. Lensi takarken son elinizle lensi takacağınız taraftaki gözünüzü iyice açmalısınız. Alt ve üst göz kapaklarınızı sol elinizle açın. Sağ el işaret parmağına lensi alın, düzeltin. Lensi gözünüzün ortasına yerleştirin çok hafifçe bastırın. Sonrasında aşağı yukarı bakarak lensin tam oturmasını sağlayın.

Lens bakım ve temizliği nasıl olmalıdır?

Lenslerinizi temizlemeden önce mutlaka ellerinizi sabunla yıkayıp kurulayın. Lensi avucunuzun içine alıp üzerine birkaç damla solüsyon ekleyin. İşaret parmağınızla lensin her iki yüzeyini de hafifçe ovalayın. Sonrasında üzerine yıkama işlemi yapar gibi lens solüsyonundan dökün. Temizlediğiniz lensleri saklama kabına koyun. Lenslerin üzerini kapatacak şekilde lens solüsyonu dökün. Bu temizleme işlemini lenslerinizi her çıkarışınızda yapmakta fayda var. Lensin üzerinde mikroorganizmaların birikmesini önleyecektir. Lenslerinizi ve saklama kabını temizlerken çeşme suyu sakın kullanmayın. Sadece lens solüsyonu ile temizleyin. Saklama kabınızın temiz olmasına da çok dikkat edin. Saklama kabını ayda bir değiştirin.

  • Lenslerle denize, havuza ya da banyoya girmeyin.
  • Lens gözünüzdeyken gözlerinizi ovuşturmayın, makyajınızı silmeye çalışmayın.
  • Lensler gece gözde kalabilme özelliğinde de olsa gözlerinizde lens varken uyumayın.
  • Lensi gözünüzde maksimum 12-13 saat tutun.
  • Lens kullanırken gözünüzde yanma- batma, sulanma, bulanık görme, kızarıklık gibi şikayetleriniz olursa lensi gözünüzden çıkarıp, göz doktoruna başvurun.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet