Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Evde Kendi Kendine Muayene Nasıl Yapılır?

Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?  Evde Kendi Kendine Muayene Nasıl Yapılır?
Meme kanseri erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülen ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerde en sık görülen kanserdir. Durum bu kadar ciddi olduğuna göre ilk belirtileri hemen farketmek çok önemlidir. Hangi bulgular bizi endişelendirmeli ,ne zaman doktora başvurmalıyız gibi sorular aklınıza gelebilir. Işte aklınızdaki bu soruların cevapları yazımızda. İşte detaylar…

Meme kanseri kadın hastalığı olarak sanılsa da erkeklerde de %1 oranında görülmektedir. Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Karagöl ülkemizde her 8 kadından 1'inin meme kanserine yakalandığını belirtmektedir.

Diğer kanserlerde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanının ne kadar önemli olduğu herkes tarafından biliniyor. Erken evrede aşikar bir belirti göstemese de, zamanında tanı almak tedavi için çok önemli bir aşamadır. Bunun için ilk yapmamız gereken meme dokusunda neyin normal neyin anormal olduğunu kavrayabilmektir. Buna yardımcı olan da evde kendi kendine meme muayenesidir. Bu muayene ile meme dokusunun normalini kavramamıza sonrasında oluşabilecek anormal bir durumda doktora başvurmanızda yardımcı olacaktır.

Peki meme kanseri belirtileri nelerdir? Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

  1. Meme etrafında ele gelen hareketli kitle varsa,
  2. Meme ucunun şeklinde değişiklik varsa,
  3. Memede geçmeyen ağrı hassasiyet varsa,
  4. Tek taraflı meme başı akıntısı varsa,
  5. Memede açıklanamayan kızarıklık kaşıntı şişlik varsa,
  6. Koltukaltında ele gelen şişlik veya genişlemiş lenf damarları varsa,
  7. Meme başı içe çökmüşse,
  8. Meme yüzeyi çukurlaşmış, portakal kabuğu görüntüsü oluşmuşsa

Bu belirtiler var ise mutlaka doktora başvurmak gerekir. Erkeklerdeki meme kanseri belirtileri de kadınlardakine benzerdir. Bu belirtilerin varlığı kesin kanser demek değildir. Farklı sebeplerle de ortaya çıkabildiği için mutlaka doktor muayenesi ile durum netleştirilmelidir.

Evde kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır ?

Kanser eğitimi ve araştırma enstitüsü (CERI) kurucusu Dr. Aygün Şahin bu muayeneyi, 3 aşamalı olarak açıklamaktadır.

1. aşamada muayene edilmek istenen meme tarafındaki kol baş yukarısına alınıp başın arkasına koyulur. Sonra diğer elin 4 parmağı ile meme muayenesi yapılır. Muayene ederken cilt altında ele gelebilecek bir şişlik var mı, ciltte bir kalınlaşma var mı buna dikkat etmemiz gerekiyor.

2. aşamada ayna karşısında ellerimizi belimize koyup her iki memede görsel olarak değişiklik var mı herhangibir asimetri var mı ona dikkat etmeliyiz.

3. aşamada ise sırt üstü yatıp muayene edilmek istenen tarafa sırt altına yastık koyulup yine kol baş altına koyulur. Diğer elin 4 parmağı ile muayene yapılır.Muayene ederken dıştan içeriye doğru muayene yapılmalı. 3 farklı şekilde muayene yapılmalı. Ilkinde dış kadrandan başayarak aşağıdan yukarıya ve yukarıdan aşağıya doğru taranarak yapılacak muayene. Ikincisinde dıştan meme başına ve meme başından tekrar dışa doğru taranarak yapılacak muayene ve 3. yöntemde de saat yönünde dış kadrandan içe meme başına doğru yapılacak muayenedir. Her muayenede bu 3 yöntemi de uygulamalıyız. Muayenenin devamında meme başı hafifçe sıkıştırılarak herhangibir akıntı ya da kan gelişi var mı gözlememiz gerekiyor.

Muayenenin son aşamasında ise koltukaltı lenf bezlerini kontrol etmek amacıyla koltukaltı muayene edilmelidir. Bu muayeneyi hayatınızda alışkanlık haline getirip en az ayda 1 kere yapmamız gerekiyor. Erken tanı hayat kurtarır. Öncelikle farkındalığımızı arttırmamız gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet