Migreni Tetikleyen Gıdalar Nelerdir?
Migren, şiddetli ağrıya sebep olan nörolojik bir durumdur. Migreni olan her 4 kişiden 3'ü kadınlardır. Genellikle tek taraflı hissedilen zonklayıcı bir baş ağrısıdır. Ataklar sırasında ağrıya ek olarak bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet de hissedilebilir. Bu klinik tablo günlük yaşam aktivitelerinizi bozabilir ve hatta yataktan kalkmanızı bile zorlaştırabilir. Ataklar bazen birkaç saat, bazen de birkaç gün sürebilir. Bazı insanlar migren atakları başlamadan önce uyarı semptomları yaşarlar buna “Aura” denir. Aura döneminde kişi görme kaybı, ışık parlamaları, vücutta karıncalanma gibi çeşitli duyusal bozulmalar hissedebilir. Aura tüm migreni olanlarda görülen bir durum değildir. Bu şikayetleri olan kişiler nöroloji bölümüne başvurmalıdır. Tanı genellikle klinikle koyulabilmektedir..
Migrene sebep olan tetikleyiciler herkes için farklılık gösterir. Bir kişide migren atağına sebep olan bir faktör başka bir kişide aynı etkiyi göstermeyebilir. Evrensel bir migren tetikleyicisi yoktur, ama genel olarak daha yaygın olarak karşılaşılan tetikleyiciler vardır.
İşte yaygın karşılaşılan migreni tetikleyen besinler
KAFEİN
Çay, kahve, çikolata gibi çok fazla kafein içeren besin tüketmek veya kafein yoksunluğu baş ağrısına sebep olabilir. Ancak Amerikan Migren Vakfı'na göre kafein aslında yaklaşmakta olan migren ataklarını durdurmaya da yardımcı olabilir. Haftada 2 günden fazla olmamak üzere sınırlandırılmalıdır.
YAPAY TATLANDIRICILAR VE MSG(MONOSODİUM GLUTAMATE) İÇEREN BESİNLER
Bir ürün “şekersiz “ olarak etiketlendiğinde genellikle şeker yerine bir yapay tatlandırıcı olduğu anlamına gelir. En popüler olan yapay tatlandırıcılardan birisi de aspartamdır. Birçok paketlenmiş gıdada bulunur. Yapılan çalışmalarda migren tetikleyici olarak aspartam da suçlanmıştır.
ALKOL
Migreni tetiklediği bilinen en yaygın ürünlerden biridir alkol. Leiden Üniversitesi Migren Nöro-Analiz (LUMINA) tarafından yapılan bir çalışmada, migrenli katilimcilarin %35’i alkolü tetkileyici olarak bildirmistir.
ÇİKOLATA
Çikolata hem kafein hem de feniletilamin içerir. Migren için alkolden sonra en sık görülen 2. Tetikleyicidir.
İŞLENMİŞ ETLER
Sosis, salam, jambon kurutulmus et gibi şarküteri ürünleri nitrat icerebilmektedir ve bu gıdalar kan damarlarını genişleten nitrik oksit (NO) salınımına neden olabilir. Artan nitrik oksit (NO) de migrenle iliskilidir.
TİRAMİN İÇEREN BESİNLER
Migreni ve baş agrısını tetiklediği düşünülen baska bir kimyasaldir. Bir gidanin yaşlanması icindeki tiramin miktarının da arttığını gösterir. Şarap, uzun sure beklemekle oluşan peynirler (rokfor, parmesan gibi), tursu gibi gıdalar yüksek tiramin icerir.
TUZLU YİYECEKLER
Yüksek sodyum miktarı kan basıncını arttırarak bas ağrısı ve migrene sebep olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.