Veganların tüketebileceği Omega-3 zengini 3 besin
Son zamanlarda popülerliğini koruyan pekçok kişinin tercihi hale gelmiş bir beslenme şekli olan vegan beslenme hayvansal gıdaların tüketimini kısıtlayıp bitki bazlı beslenmeyi hedeflemektedir. Ancak tüm hayvansal ürünleri diyetten çıkarmak belirli beslenme eksiklikleri riskini artırmaktadır. Avrupa Prospektif Kanser ve Beslenme Araştırması-Oxford çalışmasında 803 veganın da dahil olduğu 30251 katılımcıyla gerçekleştirilen araştırmada veganlarda B12, iyot, omega-3 seviyelerinin yetersiz olduğunu göstermiştir. Bu sebepledir ki hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan vitamin ve yağ asitlerinin tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Omega-3 beyinde ve gözlerdeki sinirlerde yapısal bir madde olarak bulunur. Optimal beyin gelişimi ve kalp sağlığı için elzemdir. Vücutta üretilmediği için de dış kaynaklardan mutlaka alınması gerekir. Omega-3 yağ asitleri temelde deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Pek çok kişi farkında olmasa da bitkisel kaynaklı gıdalarda da omega 3 vardır. İşte veganların da tüketebileceği bitkisel kaynaklı bu besinler:
1.CEVİZ
Ceviz vücuda demir, bakır, kalsiyum, selenyum çinko gibi mineraller sağlar. Büyüme, gelişme, sindirim gibi metabolik aktivitelere fayda sağlar. Kalp sağlığınız için düzenli tüketilmesi önerilir.
2. CHİA TOHUMU
Bir çeşit adaçayı bitkisinin tohumarıdır aslında chia tohumu. Cüssesinden çok daha büyük faydaları vardır. Sağlıklı beslenme ile hayatımıza dahil olmuştur. İçeriğindeki yüksek pretein ve omega-3 ile veganlar için de güzel bir alternatiftir.
3.KETEN TOHUMU
B vitamini, E vitamini, magnezyum, demir ve omega-3 bakımından oldukça zengindir. Genellikle yoğurtla karıştırılarak tüketilir. Kilo kontrolü için de diyet listenize ekleyebilirsiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.