Uzman isim açıkladı! Yüksek tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?

Uzman isim açıkladı! Yüksek tansiyon hastaları nasıl beslenmeli?
Kan basıncını düzenlemek kalp hastalıkları, kalp krizi, felç gibi pek çok riskin önüne geçebilmek için çok önemlidir. Yüksek tansiyon hastalarında tedavinin en önemli basamaklarından birisini beslenme oluşturur. Tansiyon hastalarında beslenmenin nasıl olması gerektiği konusunda Prof.Dr. Yavuz Yörükoğlu çok önemli bilgiler veriyor.

Tansiyon değeri 140/90 mmHg nın üzerinde olan kişilerde tedavi başlamak gereklidir. Hafif ya da orta dereceli hipertansiyon hastalarında ilk aşamada sağlıklı bir beslenme ve egzersiz ile tedaviye başlanır. Genel anlamda yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Hipertansiyon hastalarında alkol, sigara tüketiminden kaçınılmalı fiziksel aktiviteler mümkün olduğunca arttırılmalıdır. Sigara diğer zararlarının yanısıra tansiyonu %10-15 arttırmaktadır. Kişi beslenmesine özellikle dikkat etmeli, tuz tüketimini sınırlamalıdır. Günlük alınması gereken tuz miktarı 2/3 tatlı kaşığı miktarındanı geçmemelidir. İşlenmiş gıdalarda bulunan `tuz benzeri` gıdalardan (monosodium glutamate, MSG) uzak durulmalıdır. Kola gibi asitli içeceklerin içinde bulunan `tuz benzeri` kimyasallar (sodium benzoate), sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler ve trans yağlar tansiyon hastalarının tüketmemesi gereken besin gruplarıdır.

Dr. Yörükoğlu beslenme konusunda Amerika Tıp Derneği (American Medical Association) ve Amerikan Kardiyoloji Derneğinin (American College of Cardiology) tansiyonun kontrol altında tutulabilmesi için “DASH Diyeti” ni önerdiklerini anlatıyor ve ekliyor. Bu diyette tüketilen besinler yüksek antioksidan içeriğine sahip ve potasyumdan zengindir. Genel anlamda akdeniz tarsi beslenmeye benzemektedir. Potasyumu tuzun panzehiri olarak tanımlayan Dr. Yörükoğlu hipertansiyonda çok önemli olduğunu vurguluyor. Yüksek potasyum içeriği olan gıdalar arasında muz, brokoli, turunçgiller, ıspanak, bakliyat,patates, yoğurt, balık ve sebzeler sayılabilir. Bunlara ilaveten beslenmede özellikle tansiyonu düşürdüğü için bulunması gereken gıdalar var. Sarımsak, nar, keten tohumu ve kırmızı pancar, güçlü antioksidan ve,antienflamatuardır. Aynı zamanda nitrik oksit sentezine katkıda bulundukları için hipertansiyon hastalarında çok güzel sağlıklı tercihler olacaktır.

Beslenme önerilerine ek olarak D vitamini, magnezyum ve çinko elementleri de tansiyon hastaları için önemlidir. Eksikliği tespit edilirse takviye yapmak tedavi açısından önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet