Zencefilin Faydaları Nelerdir? Zencefil Neye İyi Gelir? Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Kakule ve zerdeçal ile aynı botanik aileden olan zencefil, geleneksel tıpta binlerce yıldır şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olan zencefil, dünyada en çok tüketilen baharat olarak da karşımıza çıkmaktadır. Zencefilin içeriğindeki "gingerol" bileşeni çok güçlü bir antioksidan olup, zencefili mucizevi etkisini sağlıyor.
Peki zencefilin faydaları nelerdir?
BULANTI VE HAZIMSIZLIĞI KONTROL EDER
Zencefil, yüzyıllardır mide bulantısını tedavi etmek için kullanılmıştır
ENFEKSİYONLA SAVAŞIR
Zencefilde bulunan gingerol, enfeksiyonlarla savaşmak ve bakteri üremesini durdurmak için oldukça etkildir. Bağırsaklarınızdaki, ağzınızdaki ve hatta solunum sisteminizdeki bakteriler de dahil olmak üzere birçok bakteri türüyle mücadele edecek kadar çok yönlüdür.
ENFLAMASYONU VE AĞRIYI AZALTIR
Zencefilin sağlığa en büyük faydalarından biri, akut veya kronik ağrıyı yönetmeye yardımcı olan iltihabı azalmasıdır. Bu, özellikle osteoartrit ve romatoid artrit gibi durumlarda ağrı yönetimi için oldukça faydalıdır. Miami Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, zencefil özütünün nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) almak kadar etkili olabileceğini göstermiştir.
KANSER RİSKİNİ DÜŞÜRÜR
Zencefilin bir diğer önemli faydası ise kanser riskini azaltmasıdır. Zencefil, hücrelerinizi DNA değişikliklerinden korumaya yardımcı olur ve kanser hücrelerinin büyümesini önleyebilir. Zencefilin kanserli tümörleri radyasyon ve kemoterapi gibi tedavilere daha açık hale getirdiği de gösterilmiştir .Daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, mevcut araştırmalar zencefilin kolorektal kanser, araciğer kanseri, meme kanseri, mesane kanseri, lenfoma ve cilt kanserinde kanser büyümesini önlemeye veya bastırmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.
ADET KRAMPLARINI HAFİFLETİR
Zencefil, adet kramplarının ağrısını azaltan anti-inflamatuar ve antispazmodik özelliklere sahiptir ve genellikle reçetesiz satılan ilaçlardan daha etkilidir. Yapılan bir çalışmada, regl dönemlerinin ilk üç günü boyunca her gün bir gram zencefil tozu alan kadınların ağrılarının daha az olduğu gözlemlenmiştir.
MİGREN AĞRISINI AZALTIR
Zencefil, migren ağrılarını hafifletir ve bazı insanların migren ilaçları ile yaşadığı yan etkilere neden olmaz. Araştırmalar, migren başlangıcında 500 ile 600 mg zencefil tozu almanın ve dört gün boyunca dört saatte bir almaya devam etmenin sizi migren semptomlarından koruyabileceğini göstermiştir. Dr. Halit Yerebakan da Sabah'ta yer alan yazısında, her deva deva olarak tanımladığı zencefilin, sizi gece acil servise gitmekten bile alıkoyabiliğini söylüyor.
CİLDİ VE SAÇI CANLANDIRIR
Zencefil tüketmek, saçınızı ve cildinizi birçok yönden iyileştirir. Yara izlerinin görünümünü azaltabilir, kolajen seviyelerini koruyabilir, cilt tonunu eşitleyebilir, saç büyümesini teşvik edebilir, kepeğe neden olan bakterilerle savaşabilir ve şişkinliği en aza indirebilir. Sonuç? Cildiniz daha sağlıklı ve daha genç görünür.
KÖK ZENCEFİL NASIL KULLANILIR? İŞTE TAZE ZENCEFİL ÇAYI TARİFİ
Bir parça taze kök zencefilin kabuğunu soyup 1 su bardağı içme suyu ile 10 dakika kaynatın. Ilıdıktan sonra 1 tatlı kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.
Alternatif olarak blender içerisine zencefilin kökünü,limon suyunu, balı ve ılık suyu koyup çekebilir, süzüp içebilirsiniz.
ÖZELLİKLE GRİBAL ENFEKSİYONLARDA TOZ ZENCEFİL NASIL TÜKETİLİR?
Bir su bardağı kaynamış suya, bir çay kaşığı toz zencefil ekleyip 5 dakika demleyin. Ilıdıktan sonra bal ve limonla karıştırıp içebilirsiniz.
Alternatif olarak 1 çay kaşığı toz zencefili, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırıp macun kıvamına getirip direk yutabilirsiniz. Boğaz ağrıları için çok etkilidir. Aynı karışımı yutmakta zorluk çekerseniz üzerine ılık kaynamış su ekleyerek de içebilirsiniz.
UYARI
Zencefil genel anlamıyla güvenli kabul edilse de oksalat içeren böbrek taşı öyküsü olan kişilerin, sık sık mide ekşimesi veya asit reflüsü yaşayanların, düşük riski olanların, düşük tansiyonu olanlar veya tansiyon ilaçları kullananların doktora danışarak tüketmeleri önerilir.
Kaynaklar: NCBI, MedicalNewsToday
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.