Daha iyi bir çevre için gündelik hayatta yapılabilecek 6 basit öneri

Daha iyi bir çevre için gündelik hayatta yapılabilecek 6 basit öneri
Gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir doğa bırakmak hepimizin temel sorumluluğudur aslında. Günlük hayatımızda atacağımız küçük adımlar ve yapacağımız basit değişiklerle çevreyi korumak mümkün. En azından çabalamaya değer. İşte size bu çabalarınızda yol gösterecek birkaç küçük tavsiye.

SUYU BOŞA HARCAMAKTAN VAZGEÇ

Suyun olmadığı bir yerde hayatın olmadığının farkına varmak gerekir. Boşa harcanan birkaç damla suya bile gelecekte ihtiyacımız olabilir. Bunun için diş fırçalarken suyu kapatmakla başlayabilirsin. Kirli bulaşıkları sudan geçirmeden makinaya koyabilir, makinayı çalıştırmak için tam dolmasını bekleyebilirsin.

ENERJİ TÜKETİMİNE DUR DE

Elektriği boşa harcamak aslılnda en sık yaptığımız yanlışlardandır. Kullanmadığın odaların ışıklarını kapatabilir, bilgisayar gibi elektronik eşyaları kullanmayacaksan tamamen yapatabilir ve enerji tasarrufu sağlayan beyaz eşyalar ya da piller kullanabilirsin. Evdeki tüm ampulleri tasarruflu ampulle değiştirebilirsin.

PLASTİK KULLANIMINI SINIRLA

Günlük hayatta kullanım kolaylığı sağlayan plastik ürünler aslında çevrenin baş düşmanıdır. Doğada kolay dönüşüm döngüsüne girmedikleri için yıllarca atık olarak kalır ve çevre kirliliğine neden olur. Bu noktada plastik şişeler yerine cam şişe kullanabilirsin. Alışverişte plastik poşet yerine bez torbalar kullanabilirsin. Evde ya da işyerinde kullandığın plastik atıkları ayrı bir yerde biriktirerek geri dönüşüm kutularına atabilirsin. Eve yemek siparişi vereceğinde plastik çatal-bıçak istemediğini belirtebilirsin.

ATIK YAĞLARI AYRI BİRİKTİR

Yemek yaparken kullanılan atık yağlar lavaboya dökülmeyip ayrı bir yerde biriktirilmelidir. Atık yağlar temiz suya karışarak suyu da kirletir.

KAĞIT TÜKETİMİNİ AZALT

Fazla kağıt tüketmemek de çevreyi korumak adına önemli bir adımdır. Yazıcıdan çıktı alırken kağıdın arka yüzünü de kullanabilirsin. Kağıt bardak kullanmamak için çantanda kolay taşınabilir taşıma bardakları ya da termos bulundurabilirsin. Mağazaların e-fatura uygulaması da bu konuda atılmış güzel bir adımdır

ÇÖPLERİNİ AYRIŞTIR

Geri dönüşüm evde başlar. Evde çöpleri ayrıştırarak başlar. Kağıt, plastik, metal ve cam atıkları ayrı ayrı biriktirerek geri dönüşüm kutularına atmak çok doğru bir davranış olacaktır.

Bireysel olarak çevreyi korumak için yapılacakları küçümsemeyin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet