Hasta olmamak için kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?
Havaların soğumasıyla özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları aldı başını gidiyor. Bağışıklığı zayıf olanlar da şifayı hemen kapıyor. Malum bağışıklık sistemimiz bizim savunma mekanızmamız. En iyi şekilde çalışmasının yolu da sağlıklı beslenmeden geçiyor. Peki hastalıklarların kol gezdiği şu soğuklarda nasıl belsenmeliyiz.
Sabah'da yer alan haberde göre Beslenme Uzmanı Pınar Demirkaya, kış mevsiminde nasıl beslenmemiz gerektiği hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu. Gelin kulak verelim.
'SÜPER GIDALAR'
Kış aylarında süper gıdaları tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Çünkü süper gıda olarak adlandırılan besinler; vitamin, lif ve minerali vücudumuza sağlamanın yanı sıra kronik hastalıkların önlenmesine ve daha iyi hissedilmesine yardımcı oluyor. Süper gıdaların arasında turp, fındık, karalahana, şalgam ve domates gibi sebzeler ile yağlı tohumlar yer alıyor. Bunlar salatalarla kolaylıkla tüketilebiliyor.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERDEN ÇORBA
Çorbalar, içerik bakımından zengin ve mevsime uygun taze besinlerden yapılırsa yarar sağlıyor. Aslında çok basit tariflerle, kış aylarında bağışıklığı korumak için çorba hazırlanabilir. Hemen herkesin buzdolabında olabilen karnabahar, mor soğan, zencefil, kabak ve tercihe göre yeşil yapraklılar bol suda haşlandıktan sonra üzerine biraz zeytinyağı, biraz zerdeçal ve karabiber ekleyerek, lezzetli olmasının yanı sıra formda tutan ve bağışıklığa yardımcı olan çorba hazırlamak mümkün.
DEPRESYONA KARŞI OMEGA 3 ZENGİNİ BESİNLER TÜKETİN
Kış aylarında güneş ışığının ortadan kaybolmasıyla depresyon riski artıyor. Kış depresyonunu en aza indirmek adına Omega 3 açısından zengin besinlerin mutlaka beslenme planında olması şart. Bu doğrultuda balık, ceviz ve keten tohumu ihtiyacı karşılayabiliyor. Ayrıca formda kalmak için yumurta, avokado ve yulaf da beslenme planına dahil edilebiliyor. Böylece bu besinler, depresyonu önlemeye yardımcı olurken formda da kalınabiliyor.
KABAK ÇEKİRDEĞİ VE TAHİNİ SOFRALARINIZDAN EKSİK ETMEYİN
Güçlü bir bağışıklık, C vitamininden ve çinkodan geçiyor. Dolayısıyla özellikle soğuğun etkisiyle, bağışıklığın düşüşe geçtiği kış aylarında C vitamini ve çinko içeren besinler tüketmek önemli. Bilinenin aksine, en çok C vitamini maydanoz, çilek, kivi ve brokolide bulunuyor. Kabak çekirdeği ve tahin de bağışıklığını güçlendirmek isteyenlerin imdadına yetişiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.