Peynir buzdolabında nasıl uzun süre muhafaza edilir?

Peynir buzdolabında nasıl uzun süre muhafaza edilir?
Kahvaltıda, salatada, börekte, çorbada pek çok şekilde tükettiğimiz peynir, içine girdiği her yemeğe ayrı bir lezzet katıyor. Peki buzdolabında peyniri doğru şekilde muhafaza ediyor muyuz? Peynirin daha uzun süre tazeliğini koruyabilmesi için nasıl saklamak gerekiyor? Sizler için hazırladık.

İçerdiği yüksek protein ve kalsiyum sayesinde sofraların en sağlıklı besinlerinin başında gelen peynirin pek çok çeşidi var. Herkesin kendi damak zeykine göre sevdiği bir peynir bulması mümkün. Envai çeşit peynir arasından seçim yapmak bile zor oluyor bazen.

Şüphesiz en çok tüketilen besinlerin başında gelen peynirin muhafaza koşullarını da iyi bilmek gerekiyor. Doğru ve hijyenik bir ortamda muhafaza ettiğinizde tazeliğini koruyacak ve küflenme, kokma gibi problemler yaşamayacaksınız.

Her peynir çeşidi aynı şekilde saklanmaya uygun değildir. Aldığınız peynirin hangi şartlarda saklandığını bilmeniz gerekir. Peynirler kabaca yumuşak peynir (beyaz peynir), yarı sert peynir (kaşar peyniri, tulum peyniri) ve sert peynirler ( gravyer) olmak üzere gruplandırılabilir.

En ideal peynir saklama koşulları

  • İlk olarak peyniri alırken son kullanma tarihine dikkat ederek ürün almaya dikkat etmelisiniz. En uzun tarihli ürünü seçmeye özen gösterin.
  • Peyniri saklamanız için en ideal sıcaklık +2 ile +4 derece arasıdır. Buzdolabının en soğuk bölümü genellikle kahvaltılık çekmecesidir. Peynirleri de bu kahvaltılık çekmecesinde saklamak uygun olacaktır.
  • Peyniri satın aldıktan sonra cam, seramik ya da metal bir kapta ve ağzı kapalı şekilde saklamanız daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Plastik kaplar tercih etmemelisiniz.
  • Burgu peynir, beyaz peynir gibi salamura şeklinde kendi suyuyla satılan yumuşak peynirleri yine aynı şekilde muhafaza etmelisiniz.
  • Kaşar peynir gibi yarı sert peynirlerin küflenmesini önelemek için hava ile temasını önlemeniz gerekir. Streç film nemi arttıracağı için özellikle kaşar peyniri streç filme sarmamak gerekir.
  • Peynir dilimlenmeden saklanmalıdır. Ne kadar tüketecekseniz o kadarını kesip kalan kısmı da aynı kabında kalmalıdır. Böylece küflenme riski de az olur.
  • Sofrada yarım kalan peynirler diğerleri ile karıştırılmamalı. Ayrı şekilde muhafaza edilmeli ve ilk önce tüketilmelidir.
  • Krem peynirler kendi ambalajında saklanmalıdır.
  • Derin dondurucuya peynir koyulmamalıdır.
  • Yumuşak peynirler genellikle 1 haftaya kadar tazeliğini korur. Kaşar gibi yarı sert peynirler birkaç hafta dayanırken, Tulum peynir gibi sert peynirler 1 aya kadar dayanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet