Sukulent bakımı nasıl olmalıdır? Sukulet suyu sever mi?

Sukulent bakımı nasıl olmalıdır? Sukulet suyu sever mi?
Son zamanlarda çok popüler olan sukulentler, en çok yetiştirilen bitkiler arasına girmeyi çoktan başardı. Peki sukulent bakımı nasıl yapılır? Sukulent yetiştirmenin püf noktaları nelerdir? Sukulent nasıl çoğaltılır? Gelin berbaber bu minik bitkilerin dünyasına bir gözatalım.

Sıcak iklim bitkisi olan sukulentler kaktüs familyasındandır. Kaktüs gibi dikensi yaprakları yoktur. Aksine yaprakları daha etlidir. Ev ve ofislerde; bir bitki olmasının yanısıra dış görünüşü itibariyle şık bir aksesuar olarak da tercih edilmektedir. Küçük boyutları ve çeşit çeşit görseliyle evlerinize yeşili ve doğayı getirecek, evinizi adeta botanik bahçesine çevirecek. Birbirinden ilginç şekilleri olan sukulentler bazen seçim yapmanızı bile zorlaştırabilir. Son zamanlarda popülaritesi gittikçe artmakta, bu da sukulent yetiştirme ipucu arayışını arttırmakta.

sukulet.jpg

Gelelim sukulent yetiştirirken nelere dikkat edileceğine.

Öncelikle saksı seçimi önemlidir. Bunda dikkat edilecek nokta seçeceğiniz saksının boyutudur. Ne çok geniş ne de yapraklarının iç içe geçeceği kadar dar bir saksı olmamalıdır. Saksının taban kısmında su gideri için deliklerin olduğundan emin olmalısınız.

Sukulentlerin toprağı kumlu bir toprak olmalıdır. Bu toprağa torf denilir. Çöl toprağına alışık bir bitki olduğu için buna dikkat edilmelidir.

Sukulent içerisinde su barındırdığı için fazla sulama gerektirmez. Fısfısla sulama sukulent için uygun değildir. Bu bitkilerin yaşaması için az miktarda su yeterlidir. En ideal süre haftada 1 kez sulamaktır. Daha sık sulayıp toprağı göl etmeyin. Unutmayın bu bitkiler çöl ikliminde yaşayan bitkilerdir. Sularken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta sukama esnasında gövdeye su değmemelidir. Yoksa zamanla gövdede çürüme yaşanabilir.

Aydınlık ortamı sever. Hem ev hem de bahçede bakıma uygun bitkilerdir. Uzun süre direk güneş ışığı altında bırakmayın.

Kışın ve sonbaharda sukulentleri serin ortamlarda, balkonda, bahçede bırakmayın. Ev ortamında sıcak bir yere konumlandırın. Ancak sıcak ortam derken petek yada ısıtıcıların yanına değil.

Görüldüğü üzere bakımı çok kolaydır. Bitki yetiştirmeyi seviyorsanız gönül rahatlığıyla sukulent bakabilirsiniz.

sukulet-001.jpg

Sukulent nasıl çoğaltılır?

Sukulent çok kolay çoğaltılabilen bir bitkidir. Alt yapraklarından bir parçayı sağa sola hareketlerle gövdeye zarar vermeyecek şekilde koparılır. Koparılan parka bir kağıt havluya sarılır ve 3 4 gün beklenir. Ardından sığ bir saksıya sukulent yetiştirmeye uygun bir toprak ekleyerek koparılan parka bu toprak üzerine serilir. Bu aşamada toprağa gömülmez. Toprak çok az sulanır ve aydınlık bir ortama alıp yavrı oluşana kadar beklenir. Bu süreçte toprak kurudukça sulamaya devam edilir. Yeni yavru oluşunca kökler toprakla buluşmalıdır. Yeni kökler çok narindir dikkat edilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet