Taşıyıcı yağlar hangileridir? Taşıyıcı yağlar nasıl seçilir?
Taşıyıcı yağlar doğal olarak fındık, tohum ve bitki çekirdeklerinden elde edilir. Genellikle kokusuzdurlar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptirler. Uçucu yağların kızarıklık, tahriş veya yanıklara neden olmadan doğrudan cilde uygulanmasını sağlarlar. Ayrıca uçucu yağların raf ömrünü artırırlar.
Taşıyıcı yağ çeşitlerine göz atalım;
Hindistan Cevizi Yağı: Yenilebilir yağlardna olan hindistan cevizi yağı, cildi besleyen rafine edilmemiş, doğal formunda yağ asitleri ve polifenollere sahiptir. Hindistan cevizi yağı çatlakların önlenmesi, cildin yumuşatılması ve nemlendirilmesi, saç derisinin bakımı gibi pek çok alanda kullanılır.
Tatlı Badem Yağı: Olgun badem çekirdeklerinin ezilmesiyle elde edilen bu yağ, aromaterapide ve kozmetikte sıkça kullanılır. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Bu sayede egzema ve sedef gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Bazı araştırmalar ameliyat sonrası yara izlerini azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtlamıştır.
Jojoba Yağı: Jojoba yağının hem taşıyıcı hem de uçucu yağ olarak birçok faydası vardır. Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip olan bu yağ; yaraların ve yanıkların tedavisine yardımcı olur, cildi nemlendirir.
Ayçiçek Yağı: Ayçiçeği tohumlarından elde edilen ve kokusuz yemeklik bir yağdır. Bu yağı cilt ürünlerinde ideal bir bileşen yapan linoleik asit içermesidir. Yağ, bulaşıcı toksinlere ve mikroplara karşı bir cilt bariyeri görevi görür, tahriş olmuş cildi tedavi etmeye yardım eder., cildi nemli tutar.
Kayısı Çekirdeği Yağı: Kayısı çekirdeği yağı; oleik asit, linoleik asit, fitosteroller, polifenoller, karotenoidler, α-, γ- ve δ-tokoferol, C vitamini, tiamin, riboflavin ve niasin için önemli bir kaynaktır. Sedef hastalığı, vajinal enfeksiyonlar, fraktür (saç köklerinin enfeksiyonu), akne ve kepek gibi cilt hastalıklarını tedavisine yardımcı olur. Anti-inflamatuar, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere olan bu yağ, cilde kolay nüfuz eder ve ciltte yağlı bir his bırakmaz. Kayısı çekirdeği yağı, nemlendiriciler, yüz peelingi, dudak balzamı, UV koruyucu nemlendiriciler/merhemler ve bebek yağları yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca saç, vücut ve masaj için kullanılan uçucu yağlara da eklenir.
Çörek otu Yağı: Çörek otu geleneksel olarak baş ağrısı, öksürük, karın ağrısı, ishal, astım, romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Argan Yağı: Argan yağı, soğuk presleme yöntemiyle elde edilir ve pek çok kozmetik üründe kullanılır. Yağ asitleri, polifenoller, tokoferoller, steroller, skualen ve triterpen alkolleri içeren bu yağ; özellikle saç ve cilt için bulunmaz nimettir.
Kuşburnu Yağı: Kuşburnu yağı, kuşburnu çekirdeklerinin soğuk preslenmesiyle elde edilir. Hafif kokuludur. Doymamış yağ asitleri ve antioksidanlar açısından zengindir. Akne, egzama, nörodermatit (kronik kaşıntı ve pullanma) ve keilit (iltihaplı dudaklar) gibi çeşitli cilt hastalıklarının tedavisine yardım eder. Yaraları iyileştirir, Sivilce ve yara izlerini azaltır. Makyak temizleyici olarak kullanılabilir.
Avokado Yağı: Soğuk ekstraksiyon yöntemiyle elde edilen avokado yağı, biyoaktif fitokimyasalların çoğunluğunu bünyesinde barındırır. Diğer taşıyıcı yağlardan daha az yağlı ve kokulu olduğu için aromaterapide sıkça kullanılır. Avokado yağı linoleik asit, linolenik asit ve oleik asit açısından zengin olmasının yanı sıra β-sitosterol, β-karoten, lesitin, mineraller ve A, C, D ve E vitaminleri içerir. Kuru, hasarlı veya çatlamış cildi beslemeye yardımcı olur, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kolajen üretimini artırır.
Üzüm Çekirdeği Yağı: Üzüm çekirdeklerinden elde edilen bu yağ; E vitamini, linoleik asit, omega yağ asitleri, fenolik bileşikler ve antioksidanlar açısından zengindir. Saçları uzatır, canlandırır, parlaklık sağlar, cilt lekelerine iyi gelir, cilt tonunu eşitler, yaraların iyileşmesini hızlandırır, cildi nemlendirir. Jojoba, hindistan cevizi yağı, badem yağı, yabani gül yağı gibi pek çok yağla karıştırılarak kullanılabilir.
TAŞIYICI YAĞLAR NASIL SEÇİLİR?
Öncelikle uçucu yağınızın kokusunu değiştirip değiştirmediğini, kokususunun belirgin ve keskin olmadığından emin olun. Fındık veya diğer kendine özgü alerjileri olan kişilerin badem yağına, hindistancevizi yağına veya zeytinyağına da alerjisi olabilir. Bu nedenle kullanmadan önce mutlaka yama testi yapın. Bunun için kulağınızın altındaki bölgeye bir damla taşıyıcı yağ sürün. Herhangi bir tahriş veya kızarıklık olup olmadığını görmek için 24 saat boyunca yara bandı ile örtün.
Taşıyıcı yağ ve uçucu yağın konsantrasyonları ne olmalıdır?
Yetişkinler için;
- %5 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağda 15 damla uçucu yağ
- %3 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağda 20 damla uçucu yağ
- %5 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağda 30 damla esans yağı
- %10 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağda 60 damla esans yağı
Çocuklar için;
- %5 ila %1 seyreltme: 6 çay kaşığı taşıyıcı yağda 3 ila 6 damla uçucu yağ.
Yağları karıştırırken koyu bir cam kap kullanın. Bu sayede ısıya ve güneşe maruz kalmaktan korumuş olursunuz. Karışımınız 6 aya kadar dayanır. Kullanmadan önce çalkalamayı unutmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.