Hafızayı güçlendiren ve unutkanlığı gideren 11 besin

Hafızayı güçlendiren ve unutkanlığı gideren 11 besin
Stres, kötü beslenme, uykusuzluk, hareketsizlik gibi pek çok neden unutkanlığı tetikliyor. Geçmişte yaşılık belirtisi olarak algılanan unutkanlık, şimdilerde genç yaşlarda artan şikayetler arasına malesef. Peki unutkanlığa ne iyi gelir, nasıl geçer? Unutkalığı önlemek için neler yapılabilir? Unutkanlık için havuç kürü nasıl uygulanır? İşte detaylar...

UNUTKANLIĞI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

  • Teknolojik aletlerle fazla maruz kalmayın.
  • B12 , folat ve D vitamini eksikliği var mı kontrol ettirin.Gerekirse takviye alın.
  • Tiroid hormonlarınıza baktırın.
  • Şeker tüketimini azaltın. Dikkat eksikliği ve unutkanlığının en önemli orunu şeker unutmayın.
  • Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş gıdalardan kaçının.
  • Glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar gıdaları azaltın.
  • Aşırı kızartma tarzı ürünler tüketmeyin.
  • Bol bol kitap okuyun.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenin.
  • Sosyal ilişkilerinizi güçlendirin.
  • Yabancı dil öğrenin.
  • Yeni hobiler edin.
  • Stresten uzak durmaya çalışın, gerkekirse stresle baş etme yöntemlerini öğrenin.
  • Bulmaca çözün.
  • Hesap makinesi kullanmayın, beyninizi daha fazla kullanın.

UNUTKANLIĞA İYİ GELEN YİYECEKLER

1.Bitter çikolata: İçeriğindeki kakao flavonoidleri sayesinde bitter çikolata, zihinsel gerilemeyi yavaşlatır ve öğrenmeyi olumlu etkiler. Aynı zamanda konsantrasyonu artırır. Faydalarından yararlanmak için %70-80 kakao içeren çikolatalar tercih edin.

2.Yaban mersini: Yaban mersini unutkanlığa iyi gelen, hafızayı güçlendiren orman meyvelerindendir.

3.Somon balığı ve ton balığı: Omega 3 zengini bakımından zengin olan somon balığı ve ton balığı, tam bir protein kaynağıdır. İçeriğindeki yağ asitleri sayesinde unutkanlığı azaltır.

4.Kuruyemişler: E vitamini ve Omega bakımından zengin olan kuruyemişler, hafıza dostudur. Her gün düzenli 1 avuç kavrulmamış kuruyemiş yemek, unutkanlığa iyi gelir. Uzmanlar özellikle kavrulmamış tuzsuz kabak çekirdeğinin hem magnesyum hem de hafıza için önemli olduğunu, günde 1 çay bardağı kadar tüketilebileceğini söylüyor. Hafıza diyince akla ilk gelen tabiki ceviz. Günde 3 ceviz tüketmeyi ihmal etmeyin.

5.Yeşil yapraklı sebzeler: Maydanoz, roka, lahana, ıspaak gibi yeşil yapraklı sebzeler, içeriğindeki K vitamini, folikasit, lutein gibi bileşenler sayesinde hafızayı güçlendirir, zihinsel gerilmeyi %40 azaltır.

6.Kırmızı soğan: İçeriğindeki quercetin isimli bileşen sayesinde kırmızı zoğan, hafızayı geliştirir ve unutkanlığı önler.

7.Tam tahıllar: Tam tahıllı gıdalar tüketmek, damarların tıkanmasını engeller ve kan akışını etkileyen damar tıkanıklığına karı vücudu korur. Bu sayede beynin ihtiyaç duyduğu kan ile oksijene ulaşmasına yardımcı olur.

8.Meyveler: Nar, portakal, greyfurt, elma gibi meyveler, beyin hücrelerinin korunmasını salar ve unutkanlığı engeller.

9.Yumurta: Yumurta sarısında yer alan kolinin, hafıza ve öğrenmeyi artırdığı, unutkanlığı giderdiği kanıtlanmıştır.

10.Zeytinyağı: Zeytinyağınıniçerisinde yer alan oleocanthal, alzheimer riskini azaltıyor ve E vitamini sayesinde bilişsel zekayı artırıyor. En sağlıklı yağ olarak bilinen zeytinyağı için günlük tavsiye edilen miktar ise 5 yemek kaşığı.

11.Kurubaklagiller: Mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagiller; potasyum, folat ve demir bakımından zengin olup hafızayı güçlendirir. Haftada en az 1 öğün kuru baklabil tüketmeyi ihmal etmeyin.

PROF.DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU UNUTKANLIK İÇİN HAVUÇ KÜRÜNÜ ÖNERİYOR!

1 ay boyunca, 1 hafta ara ile her akşam yatağa girmeden önce 1 bardak taze sıkılmış havuç suyu tüketin. Ara ara bu kür tekrarlanabilir.

UNUTKANLIK İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Unutkanlık için hastanenin nöroloji bölümüne gidilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet