Yumurta kabuklarını sakın çöpe atmayın! İşte az bilinen kullanım alanları

Yumurta kabuklarını sakın çöpe atmayın! İşte az bilinen kullanım alanları
Yumurtayı en çok kahvaltılarda tüketiyoruz. Kabuklarını ise hiç düşünmeden çöpe atıyoruz. Aslında yumurta kabuklarını kullanabileceğimiz pek çok alan var. Gizli kalsiyum deposu olan yumurta kabuğunun hiç bilmediğiniz kullanım alanlarını sizler için derledik.İtiraf edelim bazılarını bizler de ilk kez duyduk. İşte detaylar…

Yumurtanın kabuğu en az yumurta kadar yüksek besin değerine sahip. Cil bakımından, bitki bakımına, şişe temizlemeden çamaşır beyazlatmaya pek çok alanda kullanılabilen yumurta kabuğu, 3 ayrı katmana sahip. Bu 3 katmanın da ayrı ayrı vitamin içerir. Şimdi gelelim yumurta kabuğunun merak edilen faydalarına.

DİŞ SAĞLIĞININ KORUNMASINA YARDIMCI OLUR

Yumurta gibi kabuğu da yüksek kalsiyum oranına sahip. Bu sayede dişlerin çürümesini engeller. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde ağız içi enfeksiyon oluşmasını önler.

GÜÇLÜ KALSİYUM DEPOSUDUR

İçerdiği protein ve kalsiyum sayesinde kemik sağlığının korunmasında ve kemik erimesinin önlenmesinde çok önemlidir. Büyüme çağındaki çocukların ve kemik erimesi riski olan yaşlıların çorbalarına ilave edeceğiniz yumurta kabuğu tozu ile güçlü kemikler için daha besleyici öğünler hazırlamış olursunuz.

CİLT HÜCRELERİNİN YENİLENMESİNİ SAĞLAR

Evde hazırlayacağınız doğal maskelerinizde yumurta kabuğu tozunu kullanarak bu özelliğinden faydalanabilirsiniz. Cildi Besler ve anti-aging özelliği sayesinde yaşlanma belirtilerini yavaşlatır. Cilt lekelerini gidermede ve cildi beyazlatmada faydası olması da çok şaşırtıcı.

SAÇLARI DİPTEN UCA BESLER

Saçlarınız için yapacağınız yumurta kabuğu maskesi sayesinde saçları onarır. Daha sağlıklı saçlara kavuşmanızı sağlar.

ÇİÇEKLERİNİZ İÇİN GÜBRE OLARAK KULLANABİLİRSİNİZ

Çiçeklerinizin saksılarına ekleyeceğiniz yumurta kabuğu tozu sayesinde çiçekleriniz böceklenmeyecek ve içerdiği mineraller sayesinde daha sağlıklı büyüyecektir.

yumurta-kabugu.jpg

YUMURTA KABUĞU NASIL KULLANILIR?

Yumurta kabuğunu kullanmak için kabukları öncelikle 10 dakika kadar haşlayın. Sonrasında 100 derece fırında kurutun. Fırınlama aşamasında dikkat edin yanmasın. Kuruyan yumurta kabuklarını toz haline getirerek serin bir yerde, cam kavanozda saklayabilirsiniz.

Bitkilerde kullanmak için yumurta kabuklarını ufak bir tencerede haşlayın ve o suyu soğuttuktan sonra saksıya dökün. Bu su mineralden zengin olacağı için bitkilerinize çok faydalı olacaktır. Bitkilerde bir diğer kullanım şekli ise kabukları toz haline getirip çiçeğin toprağına serpiştirmektir. Saksıya yumurta kabuklarını büyük büyük atarsanız faydasını görmeniz pek de mümkün olmayacaktır.

Cildinize yapacağınız maskelerde yumurta kabuğu tozunu yumurtanın beyazı ile güzelce çırparak kullanabilirsiniz.

Beyaz çamaşırlarınızın renklerinin solmasından yakınıyorsanız keten bir bezin içerisine yumurta kabuğu ve 1 dilim limon koyun. Bezi açılmayacak şekilde sıkıca bağlayın ve çamaşırlarınızla beraber makineye atın. Çamaşırlardaki beyazlığı bu sayede koruyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet