Turistler de mübtelası! Haşlanmış tavuğu ve nohutuyla ezber bozan mantı tarifi
Avunya mantısını erişteyle de hazır yufkayla da yapabilirsiniz baştan söyleyelim. Bugün el açması hamurun orjinal halini yapacağız. "Avunya neresi?" diye soracak olursanız hemen açıklık getirelim. Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan ve Kazdağları’nı da içine alan bölgeye verilen isim alında Avunya. Yörenin meşhur mantısı özellikle Ayvalık'ta sıkça yapılıyor. Ben de ilk orada yemiştim. Diğer mantılardan daha hafif olan bu lezzeti mutlaka deneyin.
GERÇEK AVUNYA MANTISI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
☑️ 1 adet tavuk ( Hepsini kullanmayacağız, fazlasını didikleyip buzluğa kaldırabilir, çorbalarda pilavlarda kullanabilirsiniz)
☑️ 1 su bardağı haşlanmış nohut ( Dağılmasın, yarı haşlanması yeterli)
Hamuru için;
☑️ 500 gr un
☑️ 6 adet yumurta
☑️ 1 çay kaşığı tuz
Üzerine dökmek için;
☑️ 100 gr tereyağ
Servis için;
☑️ Sarımsaklı yoğurt
☑️ 50 gr tereyağ
☑️ 1 silme yemek kaşığı domates salçası
☑️ Pul biber
☑️ Kuru nane
GERÇEK AVUNYA MANTISI NASIL YAPILIR?
? Tavuğu tencereye alın ve üzeri geçecek kadar su koyun. Tuzunu ekleyin. Orta ateşte etleri kemiklerinden ayrılana kadar pişirin.
? Bu arada mantının hamurunu hazırlayalım. Yoğurma kabına unu alın. Ortasını havuz gibi açıp içine yumurtaları kırın. Tuzunu ekleyin. Yavaş yavaş elinizle yoğurun. Hamurun iyice özdeşleşmesi gerekiyor. 10 dakika pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurun mutlaka. Üzerini örtüp oda sıcaklığında yarım saat kadar dinlendirin.
? Tavuk pişince suyunu süzün.
? Tavuğun suyuna yarı haşlanmış nohutları ekleyip nohutlar yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirin.
? Dinlenen hamuru 3 bezeye ayırın. Hafif unlanmış tezgahta açabildiğiniz kadar açın. Üzerine un serpin bu sayede birbirine yapışmasını önlersiniz.
? Her bir bezeyi 15 dakika dinlendirip rulo haline getirin ve 1 parmak kalınlığında kesin. Ve bir ucundan tutup ruloları açın.
? Fırın kabına makarnaları alın.
? Üzerine tereyağını minik minik kesip koyun.
? Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar 15-20 dk kadar pişirin.
? Fırından çıkardığınız makarnanın üzeri geçecek kadar tavuk suyundan gezdirin. Üzerine bir tepsi örtüp makarnalar suyunu çekene kadar bekleyin. (15 dakika kadar)
? Tavuk etini didikleyin çeken makarnanın üzerine yayın. Süzdüğünüz nohutları da ekleyin.
? Sarımsaklı yoğurt hazırlayın.
? Tavada çok az tereyağında salçayı kavurun. Naneyi ve pul biberi ekleyin.
? Mantının üzerine sarımsaklı yoğurdu döküp üzerine tereyağlı sosu dökün. Bekletmeden servis edin.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsun!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.