En kolay balparmak tatlısı tarifi
Osmanlı'dan günümüze gelmiş şerbetli tatlılarından biridir bal parmak tatlısı. Özel günlere, bayramlara, davetlere de çok yakışır. Peki balparmak tatlısı nasıl yapılır, tarifi nasıldır, şerbeti nasıl dökülür?
Ağızda dağılan, tadına bakanın ısrarla ikincisini istediği pratik biri tatlı tarifimiz var bugün. Her lokmasında ayrı lezzet alacağınız bu tatlının tarifi ise şöyle...
BAL PARMAK TATLISI TARİFİ
Hamuru için;
- 125 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
- Yarım su bardağı şeker
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 bardak+1 yemek kaşığı un (Kontrollü ekleyin)
Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı su
- Bir kaç damla limon
Dışını kaplamak için;
- İrmik
Üzerine dökmek için;
- Antep fıstığı tozu
YAPILIŞI
- Şerbeti için tencereye suyu ve şekeri alıp 10 dakika kaynatın. Limon damlası ekleyip 2 dakika sonra ocağın altını kapatın. Şerbeti soğuk kullanacağız.
- Yoğurma kabına şekeri, yumurtayı ekleyip mikserle çırpın. Şeker iyice eriyince sıvı yağını, tereyağını ekleyip karıştırın. Kabartma tozunu, vanilyayı ve azar azar un ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
- Hamurdan küçük parçalar koparıp elinizde sıkıştırın, tezgahta yuvarlayıp parmak şeklinde kesin.
- Kestiğiniz parçaları irmikle kaplayıp tepsiye dizin.
- 170 derece fanlı fırında çatlayıp hafif renk alana kadar pişirin.
- Pişen tatlının ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin. Yani 3-4 dakika sonra hemen soğuyan şerbeti dökün.
- 2 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun!
Keşfet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.