Bayat ekmekleri israf etmeden değerlendirebileceğiniz 7 lezzetli tarif
TEPSİDE HAMURSUZ BAYAT EKMEK PİZZASI TARİFİ
Malzemeler
- Yarım bayatlamış ekmek
- 2 adet yumurta
- 1,5 su bardağı süt
- 1 tutam maydanoz
- 100 gr beyaz peynir
- 120 gr kaşar peyniri
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için;
- Sucuk, rendelenmiş kaşar peyniri, sosis, zeytin, biber vs
Tabanını yağlamak için;
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı
Geniş bir kasede yumurtayı, sütü, tuzu ve baharatları çırpın. Üzerine ince kıyılmış maydanozu, rendelenmiş peynirleri, sıvı yağı ve küp küp doğranmış bayat ekmekleri ekleyip harmanlayın. Yağladığınız orta boy bir fırın kabına hazırladığınız harcı yayın. Üzerine dilimlenmiş sucuk, kaşar peyniri, ince doğranmış kırmızı biberi, yeşil biberi, zeytini serpin. Malzemeleri damak tadınıza göre dilediğiniz gibi artırıp azaltabilirsiniz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
YAĞ ÇEKMEYEN YUMURTALI EKMEK TARİFİ
- 3 yumurta
- 1 cay kasigi tuz
- 1.5 yemek kaşığı un
- 1 adet bütün ekmek
- Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı
Karıştırma kabında yumurtaları mikserle 2-3 dakika çırpın. Unu ve tuzu ilave edip çırpmaya devam edin. Kalın dilimlenmiş ekmeklerinizi hazırladığınız sosa arkalı önlü bulayın. Tavaya az sıvı yağ koyup ısıtın ve arkalı önlü kızartın.
ÇORBALARA KITIR EKMEK (KRUTON) TARİFİ
Malzemeler
- 5-6 dilim bayat ekmek
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı
Bir kasede zeytinyağını, naneyi, kırmızı toz biberi ve pul biberi karıştırın. Küp küp doğradığınız ekmekleri ilave edip harmanlayın. Derin bir tavaya soslanmış ekmekleri alarak, ara ara tavayı sallayarak kıtırlaşana kadar pişirin. Ocağın altını kapatmadan önce tereyağı ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Dilerseniz yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisinde de aynı şekilde kızartabilirsiniz.
FIRINDA SEBZELİ BAYAT EKMEK DİLİMLERİ
Malzemeler
- 1 bütün bayat ekmeği
- 2 yumurta
- 1 adet domates
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet yeşil biber
- 1 kase kaşar peyniri
- 1 kase lor, ezine vs evde kalan peynirler
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı kadar oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
Yapılışı
Bir kasede minik doğranmış domatesi, kırmızı biberi, yeşil biberi, kaşar peynirini, yumurtayı, diğer peynirleri, tuzu, baharatları ve zeytinyağını ekleyip harmanlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dilimlediğiniz ekmekleri dizin. Üzerine bıcakla tereyağını sürün. Hazırladığınız sebzeli karışımı tepeli üzerlerine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dakika kadar kontrollü pişirin.
KIYMASIZ BAYAT EKMEK KÖFTESİ TARİFİ
- 1 adet bayat ekmek
- 1 çay bardağı süt
- 1-2 adet yumurta
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 6-7 dal maydanoz
- 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Karabiber, tuz, pul biber, nane
Yapılışı
Bayat ekmeklerinizi rondodan geçirin. Diğer malzemeleri üzerine ekleyip elinizle güzelce yoğurun. Köfte şekli verin. Tavada kızgın yağda arkalı önlü kızartın.Sarımsaklı yoğurtla ikram edin.
TAVADA BAYAT EKMEK BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler
- 1 bütün ekmek
- Dilimlenmiş kaşar peyniri
- Dilimlenmiş sucuk
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı süt
- Tuz, karabiber, pul biber.
- Bir tutam maydanoz
Ekmekleri 2 parmak kalınlığında dilimleyin.Her bir dilimin tekrar ikiye ayırın ama uç kısmını kesmeyin. Yani tamamen ayrılmasınlar. Aralarına kaşar peyniri ve sucuk dilimleri koyun. Tost gibi düşünün. Bir kasede yumurtayı çırpın. Sütü , ince kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve pul biberi ekleyin. Hazırladığınız sosa arkalı önlü ekmekleri bulayın. Az yağ koyduğunuz tavada arkalı önlü kızartın.
FIRINDA SARIMSAKLI EKMEK TARİFİ
- Yarım su bardağı oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
- 4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı kıyılmış kişniş
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Dilimlenmiş 4 adet ekmek
Yapılışı
Sarımsakları soyup ince rendeleyin. Tereyağını, varsa ince kıyılmış taze kişniği, karabiberi ilave edip harmanlayın. Dilimlediğiniz ekmekleri fırın tepsisine dizin. Üzerlerine tereyağlı karışımı sürüp önceden ısıtılmış 200 derece fırında 8-10 dakika pişirin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.