Dağılmayan, kararmayan, lokum gibi yaprak sarması yapımının tüm püf noktaları

Dağılmayan, kararmayan, lokum gibi yaprak sarması yapımının tüm püf noktaları
Yaprak sarma türk mutfağının efsanevi lezzetlerinin başında gelir. Özel günlerde en özel misafirlere kram edilen bir lezzet. Kalem gibi sarılmış, içi lokum gibi pişmiş bir yaprak sarmasına kim hayır diyebilir ki. İşte size pişerken dağılmayan yaprak sarmasının püf noktalarını vermeye geldik.

Yaprak sarma her öğüne her davete yakışan ve sofralarda adından söz ettiren yiyeceklerden birisidir. Farklı malzemelerin biraraya geldiği ve yenilebilir yaprak içerisinde pişirilmesiyle hazırlanan yaprak sarma, türk mutfağının kendine özgün pişirme tekniklerinden birisidir. Bazen dut yağrağı bazen pazı bazen karalahana yaprağı kullanılsa da damaklarımızın vazgeçilmezi asma yaprağı.

Sarmanızın dağılmadan pişmesini istiyorsanız dikkat etmeniz gereken püf noktalar var.

  • Kusursuz bir yaprak sarma yapmak istiyorsanız öncelikle yaprak seçimi mühimdir. Yaprağı mevsiminde alabiliyorsanız en doğrusunu yapıyorsunuz. Etli sarma yapacaksanız daha küçük yaprakları, zeytinyağlılar için de daha genişçe yaprakları tercih ederseniz başarılı bir sonuca ulaşırsınız.
  • Saracağınız yaprakları sarmaya hazır hale getirmek için ön işlemden geçirmelisiniz. Eğer ki salamura yaprak kullanıyorsanız yaprakları tuzundan arındırmanız ve bir miktar yumuşamasını sağlamanız gerekecektir. Bunun için 1 gece önceden yaprakları suya koyun ve ara ara suyunu değiştirin.
  • Damak tadınıza göre ister etli isterseniz de zeytinyağlı iç harcını hazırlayın. Unutmayın sarmanızın lezzetini iç harcı belirleyecek.
  • Ön işlemden geçirdiğiniz yaprakların sap kısımlarını bıçak yardımıyla ayırıp sarmaya hazır hale getirin. Şimdi sıra marifetli ellerinizde. İncecik, kalem gibi yaprak sarmalar yapma zamanı. Sarmaları sararken iç harcını dengeli koymanız çok önemlidir. Pirincin pişerken su alıp şişeceğini unutmayın.
  • İşte geldik en önemli aşamaya, pişirme. Pişirme kısmında dikkat edeceğiniz birkaç püf nokta var. Öncelikle tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları dizin. Yine en alt sıraya soğan dilimleri ya da domates kabuğu da ekleyebilirsiniz. Bu lezzetini de katlayacaktır.
  • Sarmalarınızı aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye sıra sıra dizin. Piştikten sonra sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.
  • Sarmalarınızı yatay değil dikey dizerseniz hepsinin aynı anda pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Tüm sarmalarınızı dizdikten sonra en üstü kapatmak için yine yapraklardan kullanabilirsiniz. Bu sayede en üst sıradaki sarmalarınızın kararmasını önleyeceksiniz.
  • Tencerenin kapağını kapatmadan en üste ya bir sarma taşı ya da porselen bir tabak koyarak sarmalarınızın dağılmasını önleyebilirsiniz.
  • Sarmalarınızın üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip, önce harlı ateşte 5 dakika kadar pişirmeye başlayın. Sonrasında en kısık ateşe alın ve ağır ağır pişmesini sağlayın.
  • Yaprak sarmalarınız lokum gibi piştikten sonra aynı tencerede soğumasını bekleyin. Unutmayın aktarma aşamasında sıcak sarmalarınız dağılabilir. Soğuyana kadar havayla temas etmesini önlerseniz kararma sıkıntısı yaşamazsınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Keşfet