En ideal yumurta haşlama süresi kaç dakika?

En ideal yumurta haşlama süresi kaç dakika?
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi tartışmasız yumurtadır. İster omlet yapın, ister rafadan, ister menemen isterseniz de sucuklu yumurta. Hepsinin ayrı ayrı lezzeti, ayrı ayrı seveni var. Peki ya siz yumurtanızı nasıl seversiniz? Gibi sorular için yazımız geliyor.

Yumurta kendisi başlı başına bir protein deposudur. Her hali sağlıklıdır ama uzmanların da kabul ettiği üzere en sağlıklı olanı haşlanmış hali. Pişirme süresine göre de haşlanmış yumurtanın farklı halleri ortaya çıkıyor. Az pişmiş, kayısı kıvamı, rafadan, çok pişmiş gibi değişik pişirme yöntemleri mevcut. Peki siz hangisini daha çok seviyorsunuz öncelikle ona karar verin. Sonrasında da ihtiyacınız olan şey sadece süre tutmak.

Yumurta haşlamanın püf noktaları:

Yumurta haşlarken oda ısısında ya da soğuk su kullanmalısınız. Sıcak su kullanılmaz. Yumurtaları haşlayacağınız tencereye koyarken usulca koymalısınız ki tencerenin dibine değip çatlamasın. Ateşi çok yüksek açmamalısınız ki yumurtalar birbirine çarparak kırılmasın.

Cıvık yumurta seviyorsanız, ki bu yumurtanın sarısı az pişmiş beyazları da tam pişmemiş olur, süre olarak 3-4 dakika tutmalısınız.

Rafadan yumurtada beyazı pişmiş, sarısı cıvık olur. Rafadan yumurta yapmak istiyorsanız süre olarak su kaynadıktan sonra 4 dakika tutmalısınız. Sürenin sonunda yumurtayı soğuk suya almalısınız.

Kayısı kıvamı seviyorsanız, ki bu herkesin en sevdiği kıvamdır, orta boy bir tencereye yumurtayı koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin. Ocağın altını açın. Su kaynamaya başladıktan sonra süreniz 4-6 dakikadır. Süre sonunda yumurtalar sıcak sudan alınıp hemen soğuk suya tutulmalı. Çünkü pişmeye devam etmesin diye.

Katı yani çok pişmiş yumurta istiyorsanız ise süreniz 7-8 dakikadır. Yumurta pişirirken süre olarak maksimun 12 dakika olmalıdır ki besin değerlerini kaybetmesin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Keşfet